Preskoči na glavni sadržaj

U Zagrebu počela produkcija animirano dokumentarnog filma Chris the Swiss

U Zagrebu je sredinom lipnja počela produkcija nagrađivanog projekta animiranog dokumentarnog filma Chris the Swiss švicarske redateljice Anje Kofmel, koji nastaje u produkciji švicarskog Dschoint Ventschr Filmproduktiona i koprodukciji hrvatskog Nukleus filma. Na filmu, ujedno i prvom animiranom filmu koji je korisnik poticaja za filmsku proizvodnju od njihovog uvođenja 2012. godine, idućih će se devet mjeseci raditi u prostorima Nukleus filma.

Trošak izrade animacije u Hrvatskoj iznosit će oko 8 milijuna kuna, a kroz filmske poticaje HAVC-a film će ostvariti potporu u iznosu od 20% opravdanog lokalnog troška, odnosno oko 1,5 milijuna kuna. Na filmu će raditi tridesetak animatora, a polovica njih dolazi iz Hrvatske.

Animirani dokumentarni film Chris the Swiss ispripovijedan je iz subjektivne perspektive redateljice Anje Kofmel, a govori o mladom švicarskom novinaru, ujedno i njenom rođaku, koji je ubijen u okolici Osijeka početkom 90-ih godina. Animirane sekvence isprepliću se sa stvarnim, dokumentarnim prizorima u kojima redateljica rasvjetljava okolnosti njegove smrti.
 
Chris the Swiss je 2013. godine na Animafestu osvojio nagradu Zlatni Zagreb za najbolji projekt u razvoju, a 2014. godine je dobio i potporu Eurimagesa. Film je podržao i Hrvatski audiovizualni centar kroz kategoriju filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom.

Dovršetak filma očekuje se u ožujku, a premijerno prikazivanje na jesen 2016. godine. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.