Preskoči na glavni sadržaj

Eurimages podržao hrvatsku koprodukciju Chris the Swiss  

Upravni odbor fonda Eurimages na svojoj 135. sjednici, koja se održala od 16. do 20. lipnja u Sarajevu, odlučio je podržati 23 dugometražne europske koprodukcije u ukupnom iznosu od 8.296.000 eura. Riječ je o 20 igranih filmova, dva animirana i jednom dokumentarnom, a među njima je i projekt animirano-dokumentarnog filma Chris the Swiss, čiji je hrvatski koproducent kuća Nukleus film.

Chris the Swiss dugometražni je prvijenac švicarske redateljice Anje Kofmel u kojem, kombinirajući dokumentarni film i animirane sekvence, istražuje pozadinu smrti 26-godišnjeg Švicarca koji je pronađen mrtav u odori međunarodne plaćeničke vojske za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji.

Film nastaje u produkciji Dschoint Ventschr Filmproduktion (Švicarska) i Nukleus filma (Hrvatska) te u koprodukciji s kućom ma.ja.de (Njemačka), a od Eurimagesa je dobio potporu od 290.000 eura. Prošle godine na Animafestu Chris the Swiss proglašen je najboljim projektom u razvoju u sklopu programa Animafest Pro, a podržao ga je i Hrvatski audiovizualni centar kroz kategoriju filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom u sklopu Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva (na roku 7. 2. 2014.) ukupnim iznosom od 760.000 kuna (100.390 eura). U ožujku je predstavljen i na forumu Cartoon Movie u Lyonu o čemu možete više pročitati ovdje.

Između ostalih, Eurimages je podržao i nove projekte Joachima Triera (redatelja filma Oslo, 31. kolovoza), Jaca Van Dormaela (redatelja filma Mr. Nobody), Felixa Van Groeningena (redatelja ovogodišnjeg kandidata za Oscara za najbolji strani film Alabama Monroe), pobjednika Berlinalea 2010. godine Semiha Kaplanoğlua (Med) i lanjskog lauerata Cannesa Abdellatifa Kechichea (Adelin život).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.