Preskoči na glavni sadržaj

Animirani dokumentarac Chris the Swiss na forumu Cartoon Movie

Nagrađivani projekt animiranog dokumentarnog filma Chris the Swiss švicarske redateljice Anje Kofmel koji nastaje u koprodukciji Nukleus filma jučer je predstavljen na koprodukcijskom forumu Cartoon Movie u Lyonu.

Chris The Swiss animirani je dokumentarni film švicarske autorice Anje Kofmel, u čijoj produkciji sudjeluje i hrvatska producentska kuća Nukleus film. Radi se o biografskoj priči u kojoj se isprepleću dvije zemlje – Hrvatska i Švicarska te dokumentarne i animirane sekvence. Naslovni lik je 27-godišnji švicarski novinar i član Prvog voda međunarodnih volontera Christian Würtenberg, čije je beživotno tijelo pronađeno 7. siječnja 1992. tridesetak kilometara izvan Vukovara. Njegov zapovjednik tvrdi da ga je ubio srpski snajper, no autopsija pokazuje da je Chris bio zadavljen. U trenutku u kojem je saznala o njegovoj smrti, Chrisova nećakinja Ana bila je djevojčica. Danas, 17 godina nakon njegove smrti Anja iz Švicarske dolazi u Hrvatsku kako bi istražila okolnosti njegove smrti.


Prizor iz filma Chris the Swiss redateljice Anje Kofmel

Film počinje u trenutku Chrisove smrti i usredotočen je na Anjine misli u tom trenutku. Radnja istovremeno istražuje povijest jedne obitelji i priču o sumnjivom miljeu ratnih plaćenika, pri čemu se dotiče niza kontroverznih političkih pitanja. Anjina subjektivna perspektiva predstavljena je animiranim sekvencama, dok su dokumentarističke snimke novinarske verzije priče iskorištene kako bi dale protutežu dječjem sjećanju.

Chris the Swiss nagrađen je na Regionalnom forumu za razvoj projekata na prošlogodišnjem Animafestu Zagreb. Nagrada je uključivala 3000 eura i sudjelovanje na koprodukcijskom forumu Cartoon Movie u Lyonu, gdje je projekt jučer i predstavljen. Cartoon Movie osnovan je 1999.,  a tijekom godina razvio se u događaj koji okuplja oko 700 profesionalaca iz animiranog filma (producenata, financijera, prodajnih agenata, kupaca) i značajna je platforma za financijsko završavanje projekata. Njegovo ovogodišnje izdanje održavalo se od 5. do 7. ožujka.

Završetak filma Chris the Swiss planiran je za proljeće 2016. Teaser filma pogledajte ovdje, a više informacija saznajte ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.