Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici festivala Animafest Zagreb 2013

Na dugometražnom izdanju festivala Animafest Zagreb trijumfirala je europska animacija. Grand prix i Nagradu publike osvojio je belgijsko-francuski film Usvajanje odobreno Laurenta Boileaua i Junga, a francuska Slika redatelja Jean-Françoisa Laguioniea osvojila je posebno priznanje. Chris the Swiss autorice Anje Kofmel osvojio je nagradu Zlatni Zagreb.

Žiri u sastavu Gunnar Strøm, profesor s norveškog Sveučilišta Volda, Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, te Darko Bakliža iz Hrvatske, profesor i autor animiranih i eksperimentalnih filmova, članovi su ovogodišnjeg Animafestova žirija, koji je glavnu nagradu festivala – Grand prix – dodijelio belgijsko-francuskom filmu Usvajanje odobreno autora Laurenta Boileaua i Junga. Za inovativnu upotrebu animacije kako bi ispunio stranice svoje osobne povijesti i napravio snažnu, autentičnu i ljupku autobiografiju, Grand prixom nagrađujemo film 'Usvajanje odobreno', objasnio je žiri svoju odluku. Radi se autobiografskoj priči o odrastanju Južnokorejca Junga kojeg je ranih 1950-ih usvojila jedna belgijska obitelj te njegovom suočavanju sa svojim azijskim korijenima.

Posebno priznanje žiri je dodijelio francuskom filmu Slika autora Jean-Françoisa Laguioniea, koji je nagrađen zbog upotrebe animacije kako bi se objasnile i istražile mogućnosti i bogatstvo vizualne umjetnosti. Radi se o animiranoj bajci o slici koja visi u napuštenom ateljeu, a njezini su protagonisti likovi sa slike.

Međunarodni odbor Regionalnog foruma za razvoj projekata (pitching forum) u sastavu Jasmina Kallay, Martina Petrović i Mike Robinson najboljim projektom u razvoju proglasili su animirani dokumentarac Chris The Swiss autorice Anje Kofmel, u čijoj produkciji sudjeluje i hrvatska producentska kuća Nukleus film. Uz nagradu Zlatni Zagreb, autorici je Animafestov fond osigurao financijsku potporu u iznosu od 3000 eura za daljnji razvoj projekta koji će biti predstavljen i na koprodukcijskom forumu Cartoon Movie u Lyonu u ožujku iduće godine. Autorica čiji je film izabran između šest drugih projekata iz centralne i istočne Europe kroz crtež će ispričati istinitu biografsku priču u kojoj se isprepleću dvije zemlje, Hrvatska i Švicarska, te dokumentarne i animirane sekvence. Imali smo veliku čast pregledati šest projekata koji sežu od ambicioznih i neodoljivih do šarenih i dirljivih. Nakon dugog vijećanja odabrali smo projekt koji ima kvalitetu da nas zaintrigira, pokrene i promijeni. Dobili smo priču koja nas ne dira samo na emotivnoj razini, već i postavlja važna pitanja te se referira na jedno turbulentno vrijeme iz nedavne prošlosti, objasnio je odluku odbora Mike Robinson.

Pobjednički film Usvajanje odobreno može se pogledati večeras u 20 sati u kinu Europa, nakon čega će se u 22 sata prikazati i Slika. Podsjetimo da od 14. do 16. lipnja Animafest gostuje u Rijeci, gdje će se u Art-kinu Croatia moći pogledati izbor iz festivalskog programa. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala. Sljedeće izdanje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2014 održat će se od 3. do 8. lipnja 2014. godine.

Naslovna fotografija: Chris the Swiss

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.