Preskoči na glavni sadržaj

Zvir Miroslava Sikavice premijerno prikazan u Cannesu

Cannes, 19. svibnja - Kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice, nastao u produkciji Propeler Filma, premijerno je prikazan u petak u sklopu programa „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) Filmskog festivala u Cannesu. Spomenuti program svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, ali i nove naslove poznatih redatelja – ove godine Paula Schradera, Marca Bellocchia i Pabla Larraina.

"Još uvijek dolazimo k sebi. Dojmovi su fantastični. Za vrijeme projekcije htio sam nestati u stolici od treme. Samo sam gledao hoće li netko izaći s projekcije ili, ne daj Bože, zviždati. Premda film traje svega 15 minuta, a činilo mi se da projekcija traje cijelu vječnost. Tek me aplauz pod odjavnom rolom razbudio i razuvjerio. Prekrasno je biti dijelom tako respektabilnog filmskog programa. Jedva čekam sutrašnju projekciju koja je za razliku od ove današnje, namijenjene prvenstveno filmskim profesionalcima, novinarima i autorima, okrenuta svekolikoj kanskoj filmskoj javnosti, običnim filmskim zaljubljenicima. Baš me zanima kako će francuski gledatelji reagirati na priču o patrijarhalnoj sredini i bespravnoj gradnji, odnosno hoće li im biti čitka", kazao je Miroslav Sikavica, koji je premijeri nazočio sa scenaristicom Marijom Šimoković Sikavica i producentima Lanom Ujdur i Borisom T. Matićem.
 
Zvir je realistična priča o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka – svoga sina. 

Glavne uloge u filmu ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban, direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju je zaslužna Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, a za masku Mirna Čurak. Zvir je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

„15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) održava se paralelno s festivalom u Cannesu od 11. do 22. svibnja. Više informacija saznajte na ovoj poveznici.

Materijale iz filma, trailer, bilješku autora i press book potražite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.