Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 69. Filmskom festivalu u Cannesu

Na 69. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 11. do 22. svibnja 2016., u natjecateljskom programu službene konkurencije prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiua, dok će u programu „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) biti prikazan kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice. Hrvatski audiovizualni centar i ove će godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.

Službena selekcija: Rumunjsko-hrvatska koprodukcija Sieranevada

Dugometražni igrani film Sieranevada redatelja Cristija Puiua, nastao u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom, prikazuje se natjecateljskom programu službene konkurencije festivala. Scenarij i režiju filma potpisuje Cristi Puiu, a hrvatsku ekipu filma čine producentica Zdenka Gold, glumica Petra Kurtela, casting direktorice Marina Redžepović i Ivana Ivišić, dizajnerica frizura Štefanija Roso, asistentica maske Evelina Cikron, vođa snimanja Igor Miklošić Figo, kompozitor Bojan Gagić te majstor za vizualne efekte Tom Vujnović

Sieranevada je film o obiteljskom okupljanju. Na povratku s poslovnog puta u Pariz, cijenjeni neurolog mora pokupiti suprugu kako bi nazočili komemorativnoj večeri njegovom ocu, koji je preminuo godinu dana ranije. Čekajući svećenika, prisutni razglabaju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima.

„15 dana autora“: Zvir Miroslava Sikavice

Kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice, snimljen u produkciji zagrebačkog Propeler Filma, realistična je priča o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka. 

Scenarij potpisuju Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju je zaslužna Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, za masku Mirna Čurak, a glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Producenti filma su Boris T. Matić i Lana Ujdur iz Propeler Filma. 

Program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) održava se od 1969. godine paralelno s festivalom u Cannesu, te predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha

Paviljon Kuće scenarista

Kuća scenarista je francuska organizacija osnovana s ciljem predstavljanja scenarista na najvažnijim međunarodnim filmskim festivalima i njihovog umrežavanja s producentima, redateljima, glumcima, distributerima i ostalim filmskim profesionalcima, na kojem će hrvatska autorica Karla Lulić predstaviti scenarij dugometražnog projekta Burgeis. Ova satira s fantasy elementima jedan je od 23 izabrana od ukupno 230 prijavljenih projekata na ovogodišnju Kuću scenarista.

Hrvatski audiovizualni centar u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar devetu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). U sklopu market-projekcija bit će prikazani dugometražni igrani filmovi Goran Nevia Marasovića, S one strane Zrinka Ogreste te manjinska koprodukcija Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića, kao i dokumentarni film Iza lica zrcala Zrinke Katarine Matijević, u svrhu što boljeg plasmana na međunarodnoj filmskoj sceni. Također, predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme te market-projekcije filmskim profesionalcima na sajmu – kupcima i festivalskim selektorima – ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. Centar će također biti na raspolaganju – kao logistička i lobistička podrška – svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

Short Film Corner

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar osigurao je prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Riječ je o filmovima 4,7 Đure GavranaSve, još uvijek, u orbiti Dane Komljena i Jamesa LattimeraZvjerka Daine O. PusićBelladonna Dubravke TurićKraj Tomislava ŠobanaCvijeće Judite Gamulin, Tu, tamo Alexandera StewartaPokretni elementi Marka TadićaPlanemo Veljka PopovićaNovi Južni Zagreb Darka Fritza.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.