Preskoči na glavni sadržaj

Zvir Miroslava Sikavice u Cannesu

Kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice snimljen u produkciji zagrebačkog Propeler Filma uvršten je u program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) Filmskog festivala u Cannesu koji će se održati od 11. do 22. svibnja. Riječ je o programu koji još od 1969., kada je održan prvi put, svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. 

Redatelj Miroslav Sikavica autor je tridesetak dokumentarnih filmova, među kojima je i nagrađivani Oblak (2011.), dugometražni dokumentarni film o žrtvi maloljetničkog nasilja u Zagrebu, Luki Ritzu

Zvir je realistična priča o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka – svoga sina. 

'U svom drugom kratkometražnom filmu 'Zvir' sam o kompleksnoj temi divlje, bespravne gradnje i patrijarhalnoj sredini pokušao progovoriti narativno suptilno i sažeto, bez moraliziranja, ekonomičnim sredstvima, kroz fizički odnos oca i sina. Jednoga socijalne prilike čine očajnim i lakomim, a drugoga vlastita manguparija pretvara u svjedoka i suučesnika ljudske drame.' izjavio je redatelj Miroslav Sikavica. 

Autori scenarija su Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, a glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju je zaslužna Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, a za masku Mirna Čurak. Producenti filma su Boris T. Matić i Lana Ujdur iz Propeler Filma. Inače, u produkciji ove tvrtke snimljen je još jedan kratkometražni film koji je svoju premijeru imao upravo u Cannesu, i to u natjecateljskom programu službene konkurencije, a riječ je o filmu Ciao mama Gorana Odvorčića iz 2009. godine. 

Inače, program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) održava se paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice. Tako su, primjerice, debitantski radovi Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha prikazani upravo u sklopu tog programa. 

Film Zvir sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

*Fotografije iz filma, trailer, bilješku autora i press book potražite na ovoj poveznici.

Detalji o programu „15 dana autora“ dostupni su ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.