Preskoči na glavni sadržaj

U Cannesu obilježeno 25 godina MEDIA-e, hrvatski korisnici dosad povukli 4,9 milijuna eura bespovratnih sredstava

U okviru 69. izdanja Filmskog festivala u Cannesu u ponedjeljak je svečano obilježeno 25 godina postojanja Potprograma (nekadašnjega Programa) MEDIA, kojeg je 1991. godine osnovala Europska unija s ciljem potpore europskoj audiovizualnoj industriji.

U 25 godina MEDIA-e u europsku audiovizualnu industriju uloženo je više od 2.4 milijarde eura –  omogućeno je profesionalno usavršavanje više od 20.000 producenata, redatelja i scenarista te je potpomognuta produkcija više od 2.000 europskih televizijskih serija i filmova, od kojih su mnogi osvojili brojne prestižne nagrade. Samo ove godine u glavnom natjecateljskom programu službene konkurencije 69. Festivala u Cannesu nalazi se deset filmova potpomognutih kroz Potprogram MEDIA, a među njima je i hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiua.

Hrvatska u MEDIA-i sudjeluje od 2008. godine. Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ured MEDIA koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, ističe da su u prvih pet godina hrvatski korisnici povukli 3,3 milijuna eura bespovratnih sredstava. Od 2014. godine, kada je došlo do spajanja Programa MEDIA i Kultura, hrvatski korisnici povukli su 1.485.733 eura (688.303 eura u 2014. te 797.430 u 2015. godini), dok su u prvim rezultatima za 2016. godinu zaključno s današnjim datumom povukli 115.600 eura. 

Na konferenciji za medije u Cannesu o 25 godina MEDIA-e govorio je Günther Oettinger, povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo, istaknuvši da je "MEDIA postala oznaka kvalitete za europski film". "Program MEDIA sustavno se prilagođava potrebama sektora. U lipnju ćemo predstaviti jamstveni fond težak 121 milijuna eura za kulturni i kreativni sektor koji će biti otvoren za audiovizualne projekte, za koji očekujemo da će generirati bankovne pozajmice u iznosu većem od 600 milijuna eura", najavio je Oettinger.

Na konferenciji za medije u Cannesu sudjelovali su i predsjednik festivala Pierre Lescure te redatelji Costa Gavras i Pawel Palikowski. Fotografije s konferencije za medije možete pronaći na ovoj poveznici.

Na slikama: Martina Petrović; Günther Oettinger, Costa Gavras i Pawel Pawlikowski (autor fotografije Jean-Pierre Clatot)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.