Preskoči na glavni sadržaj

Zagrebačko kino Metropolis europsko je kino mjeseca

Film New Europe, online publikacija i portal koji prati audiovizualnu i kinoprikazivačku industriju u 18 zemalja srednje i istočne Europe te Baltika, odabrao je zagrebačko kino Metropolis europskim kinom mjeseca studenog. 

Tim je povodom na stranici Film New Europe objavljen razgovor sa Zlatkom Vidačkovićem, inicijatorom i programskim voditeljem art-kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Kino Metropolis filmove prikazuje od 2010. godine, ima 233 mjesta, a digitalizirano je 2013. godine u sklopu projekta Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača, koji su zajednički proveli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava.

„Metropolis je jedino art kino u Novom Zagrebu koji ima više od 100.000 stanovnika. Pruža alternativu komercijalnom programu multipleksa kao i skupne karte za izložbu i filmove. Tako, primjerice, kada netko kupi ulaznicu za izložbu dobije popust na kartu za kino. Naša misija nije stvoriti profit nego služiti zajednici.“, ističe u intervjuu Vidačković. 

Važna publika Metropolisa su i djeca. „Trudimo se poticati djecu da cijene umjetnost, a filmovi nam pomažu u tome da se ona nenametljivo integrira u njihove živote. Domaćini smo programa koji suorganiziramo s našim partnerima iz Sedmog kontinenta. Ta suradnja u naše je kino dovela više od 3.000 djece koja su uživala u projekcijama i sa velikim zanimanjem sudjelovala u raspravama koje slijede nakon toga. U godinu dana prikažemo više od 20 filmova. Prošlogodišnji program ponudio je najbolje europske filmove za djecu uključujući naslove iz Francuske, Njemačke, Norveške, Nizozemske i Hrvatske.“. 

Kada je riječ o digitalizaciji, nije ju doživio toliko revolucionarnom. „Iskreno, ne vidim neke bitne promjene. Svi su mislili da će digitalizacija donijeti neku vrstu revolucije, ali su stvari više manje ostale iste. Naravno, jednostavnije nam je film dulje držati na repertoaru ili ga dobiti ranije, ali nam se nije dogodila nikakva velika promjena. Mnogi manji distributeri nemaju novca za DCP pa dostavljaju filmove u MP4 formatu koji se kasnije ponovno upotrebljavaju za 'video-on-demand' ili završe na televiziji. Ujedno, to je koristan i jeftin način distribucije nezavisnih filmova koji bi se trebao koristiti kada god DCP iz nekog razloga nije dostupan.“, zaključuje inicijator i programski voditelj art-kina Metropolis Zlatko Vidačković. 

Naslovna fotografija: Art-kino Metropolis; Zlatko Vidačković (fotografija preuzeta sa stranice cineuropa.org)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.