Preskoči na glavni sadržaj

Osječka Urania je europsko kino mjeseca

Film New Europe, online publikacija i portal koji prati audiovizualnu i kinoprikazivačku industriju u 18 zemalja srednje i istočne Europe te Baltika, odabrao je osječko kino Urania europskim kinom mjeseca svibnja.

Povodom tog izbora na stranici Film New Europe objavljen je i razgovor s Marijanom Bošnjak, direktoricom Kinematografa Osijek, koja je objasnila kako funkcionira kino Urania i njihova suradnja s međunarodnom mrežom kinoprikazivača Europa Cinemas. Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Kino Urania digitalizirano je 2013. godine u sklopu projekta Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača, koji su zajednički proveli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava. Digitalizacija je imala važnu ulogu u novoj strategiji i implementaciji novog poslovnog modela. Pomogla nam je da kreiramo kulturološki bogatiji sadržaj s dodatnim sadržajima (radionice, paneli, koncerti, performansi, novi mediji) što nam je dopustilo veću fleksibilnost u osiguravanju alternativnih zabavnih sadržaja kako bismo kreirali prilagođene projekte i programe, kazala je Bošnjak.

Istaknimo i da je Kinematografe Osijek koji upravljaju Uraniom prije nekoliko tjedana organizacija Europa Cinemas odabrala za hrvatskog partnera za promicanje audiovizualne djelatnosti u programu 28 Times Cinema. U sklopu tog programa barem jedan gledatelj kina Urania starosti između 18 i 25 godina imat će priliku provesti deset dana na filmskom festivalu u Veneciji, sudjelovati u raznim događanjima „iznutra“, pogledati sve filmove uz prioritenu propusnicu i družiti se s nekim od najvažnijih imena iz filmskog svijeta. Svi troškovi sudionika bit će pokriveni, a odabir kandidata je u tijeku.

Kino Urania smješteno je u secesijskoj zgradi na Gornjem gradu u Osijeku, koja je sagrađena je prema projektu arhitekta Viktora Axmanna 1912. godine. Do najnovijeg vremena sačuvala je svoju izvornu funkciju kina i smatra se jednim od najznačajnijih ostvarenja secesijske arhitekture u Hrvatskoj. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.