Preskoči na glavni sadržaj

Laurenta: U Kino mrežu udružili smo čak 27 neovisnih prikazivača iz 24 grada

U petak je osnovana Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača sa skraćenim nazivom Udruge: Kino mreža. Za predsjednika Kino mreže izabran je Hrvoje Laurenta, a dopredsjednik Udruge je Josip Nakić Alfirević. Udruga broji 27 članova iz 24 grada.

Svrha Udruge je ujedinjenje, poticanje, unapređenje i razvoj hrvatskih neovisnih kinoprikazivača, osiguranje raznolikosti i dostupnosti audiovizualnih djela na području Republike Hrvatske, razmjena znanja i informacija među njezinim članovima, zastupanje zajedničkih interesa u javnosti te razvoj, kreiranje, razmjena i distribucija filmskih programa, programa filmske edukacije i drugih programa, razvoj svih oblika odgoja u području audiovizualne kulture, promicanje audiovizualnog stvaralaštva i kinoprikazivačke djelatnosti i povećanje vidljivosti i posjećenosti programa na cijelom području Republike Hrvatske.

Tim smo povodom par pitanja postavili predsjedniku Kino mreže Hrvoju Laurenti koji u nastavku otkriva daljnje korake Udruge i planove svog dvogodišnjeg mandata.

Čime će se sve baviti novoosnovana Udruga kojoj ste na čelu i za što ćete se sve zalagati? Koliko članova sada broji Vaša mreža i koliko gradova okuplja?
 
Osnovna zadaća i područje djelatnosti Udruge je promocija i razvoj audiovizualne i medijske kulture te audiovizualne industrije s naglaskom na kinoprikazivačku djelatnost. Svrha Udruge je ujedinjenje, poticanje, unaprjeđenje i razvoj hrvatskih neovisnih kinoprikazivača, osiguranje raznolikosti i dostupnosti audiovizualnih djela na području Republike Hrvatske, razmjena znanja  i informacija među njezinim članovima, zastupanje zajedničkih interesa u javnosti te razvoj, kreiranje, razmjena i distribucija filmskih programa, programa filmske edukacije i drugih programa, razvoj svih oblika odgoja u području audiovizualne kulture, promicanje audiovizualnog stvaralaštva i kinoprikazivačke djelatnosti i povećanje vidljivosti i posjećenosti programa na cijelom području Republike Hrvatske. Sukladno zadaći i svrsi osmislit ćemo i realizirati brojne aktivosti vezane za programe nezavisnih kina, njihovu promociju, veću zastupljenost hrvatskog filma, lobiranje i suradnju s lokalnim, nacionalnim i međunarodnim tijelima, odgoj i razvoj publike, razvoj filmske pismenosti, jačanje konkurentnosti, razvoj profesionalizma i specijalizacija djelatnika u kinoprikazivačkom sektoru, razmjenu znanja i iskustava među samim članovima, ali i ostalim mrežama, udruženjima i kinima diljem Europe i svijeta. Silne su aktivnosti pred nama, ali imamo volje, energije i znanja te sam siguran da će Upravni odbor sa mnom na čelu dati sve od sebe da realiziramo planove koje ćemo u sljedećih par mjeseci osmisliti i utvrditi.  Udruga u ovom trenutku broji 27 članova iz 24 grada što nas već u startu čini jednim od većih kulturno-umjetničkih udruženja, a uz samo članstvo posebno me veseli broj gradova iz kojih dolaze naši članovi jer obuhvaća manje više sve dijelove Hrvatske, od manjih pa sve do najvećih gradova i sredina.

Koji će biti prvi koraci Udruge?

Uz sam proces registracije Udruge pri nadležnim tjelima, što nam je nulti zadatak, prvi korak je kvalitetno stavljanje Udruge na noge kako bi udarili dobar i čvrst temelj svim našim budućim aktivnostima. Taj temelj je donošenje kratkoročnog i dugoročnog strateškog plana rada i financiranja Udruge te odabir Tajnika kao profesionalnog djelatnika koji će u suradnji s Upravnim odborom biti uključen u planiranje i realizaciju svih naših djelatnosti. Kako bi u početku bili na razini na kojem želimo, trebamo čim prije donijeti kratkoročni financijski plan i osigurati početna sredstva te pronaći prostor za rad.  Nakon svih ovih koraka će se postupati prema strateškom planu i planu djelatnosti za naredni period.

S kakvim se problemima suočavaju nezavisni kinoprikazivači?

Članovi Mreže su raznovrsni i različiti, kako po svom svom pravnom statusu i sredini u kojoj djeluju tako i po prednostima i problemima s kojima se svakodnevno susreću. Međutim, nekakvi zajednički problemi i nedostaci koje svi imamo su kako doći do još više publike, kako što bolje profilirati i promovirati pojedinačna kina i doći do dodatnih sredstava za kvalitetniji i bogatiiji program. Te tri stvari su ključne i od njih će se granati stablo naših aktivnosti.

Gdje Udrugu vidite za dvije godine, na kraju svog mandata?

Vidim je na čvrstim financijskim i organizacijskim temeljima te važnu i prepoznatu prije svega među samim članovima pa onda i u domaćoj i međunarodnoj javnosti. S obzirom da smo na samom početku vrlo je važno voditi računa o samoj Udruzi - njenom ustrojstvu, organizaciji i financijskoj stabilnosti, a sve sukladno kratkoročnom i dugoročnom strateškom planu rada i financiranja Udruge. Nadam se i vjerujem da će Udruga postati važan partner svim nezavisnim kinima te poligon za zajednički razvoj projekata i programa koji će nam svima biti od višestruke koristi.

Kako ste doživjeli prvi kongres nezavisnih kinoprikazivača KIN-KONG nedavno održan u Zadru?

Iako priča o Mreži traje dosta dugo, u Zadru se dogodio pravi početak umrežavanja koje se evo nakon nešto više od dva mjeseca i realiziralo. Bilo je korisno i lijepo provesti više vremena s kolegama nego što je dotad bilo uobičajeno što nam je omogućilo da se bolje upoznamo i detaljnije razgovaramo o svim vrlinama i manama koja naša kina i lokalne sredine imaju. Vjerujem da će se svake godine organizirati sličan kongres na kojem će se održavati redovna godišnja skupština Udruge.

Naslovna fotografija: Hrvoje Laurenta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.