Preskoči na glavni sadržaj

Splitska Kinoteka Zlatna vrata proglašena europskim kinom mjeseca

Film New Europe, portal koji prati audiovizualnu i kinoprikazivačku industriju u 18 zemalja srednje i istočne Europe te Baltika, proglasio je splitsku Kinoteku Zlatna vrata europskim kinom mjeseca rujna. 

Tim je povodom na stranici Film New Europe izašao intervju s ravnateljicom Snježanom Lisičić koja kaže kako joj je najveći izazov zadržati i povećati broj ljudi koji vole i gledaju klasične i art filmove.

Kinoteka Zlatna vrata digitalizirana je krajem 2013. godine u sklopu projekta Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača, koji su zajednički proveli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava. S obzirom na to sada je lakše prikazivati filmove koji su nam nakon završenog procesa digitalizacije postali još dostupniji. Ipak, i dalje ima entuzijasta koji vole sve ono što ide uz filmove na 35mm vrpci kao što je korepetitor koji svira glazbu iz filma uživo, a s praksom prikazivanja filmova s 35mm vrpce nastavljamo i dalje, ističe Lisičić.

Dodaje kako im je u 2013. godini narastao broj gledatelja što smatra velikim uspjehom s obzirom na to da, između ostalog, prikazuju internacionalne crno bijele i nijeme klasike. Ipak, osjeća nedostatak mlade publike. U stalnom smo kontaktu s učiteljima i prikazujemo filmove koji su povezani s gradivom koje se uči. Tako im, primjerice, kada uče nešto vezano uz Tolstoja ili čitaju Anu Karenjinu ponudimo da u našu Kinoteku dođu pogledati i film. Ipak, na kraju mnogo toga ovisi i o entuzijazmu učitelja, dodaje ravnateljica Snježana Lisičić. Cijeli intervju možete pročitati na ovoj poveznici.

Kinoteka od 1971. godine djeluje kao dio Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata. Riječ je o ustanovi dugogodišnje tradicije u pružanju obrazovnih i kulturnih programa za sve dobne skupine Splitsko-dalmatinske regije. Centar je osnovan davne 1925. godine, a osnivač i vlasnik je Grad Split.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.