Preskoči na glavni sadržaj

U Cannesu održana svečana premijera filma Teret

Subotnjoj projekciji u Theatreu Croisette prisustvovala je i filmska ekipa predvođena redateljem i scenaristom Ognjenom Glavonićem te glavnim glumcem Leonom Lučevim. U Cannesu su bili i koproducentica filma Ankica Jurić Tilić te Ivan Lučev koji u filmu nosi sporednu ulogu, onu Vladinog sina. 

'Film Teret je najteži rad u mom umjetničkom iskustvu do tada. Kada kažem najteži, mislim na količinu odgovornosti i povjerenja koju su taj scenarij i tema nosili u sebi. Također, i odnos s Ognjenom Glavonićem u kojem prepoznajem iznimnog autora i beskompromisnog hrabrog čovjeka, spremnog na sav teret predrasuda, koji će probijanje ustaljenog načina razmišljanja, pozivanje na osobnu odgovornost u okruženju koje spava, nositi sa sobom, kroz taj rad prešao je u prijateljstvo. Ulogu Vlade radio sam s iznimnom vjerom u taj scenarij, u sebe da mogu to iznijeti, i Ognjena da idemo u dobrom smjeru. Radio sam na način da probijam svoje granice u glumi, načinu igre, prisutnosti u svakom kadru. Radili smo preko svih granica iscrpljenosti. Beskompromisno, s vjerom da je ta priča bitna da se odgovorno ispriča do kraja. Odgovornost je tema ovog filma. Svima nam koji smo ga radili.', izjavio je Leon Lučev nakon projekcije u Cannesu.

Ankica Jurić Tilić slaže se kako se radi o iznimnom ostvarenju: 'Drago mi je da je film Teret našao mjesto u ovom prestižnom programu i da je svjetska premijera baš ovdje u Cannesu. Uzbuđenje je, naravno, veliko i svima nam je drago da je film u koji smo vjerovali bio prepoznat od Quinzainea i da smo dobili priliku da film predstavimo baš ovdje. Ognjen je napravio snažan film koji će, vjerujem, proputovati cijeli svijet, a sigurna sam da će glavni lik kojeg je zaista nadahnuto odigrao Leon Lučev malo koga ostaviti ravnodušnim. Drago mi je da sam bila dijelom ove entuzijastične, uporne i talentirane ekipe i drago mi je da je HAVC prepoznao potencijal ovog projekta i dao mu podršku'.

Teret  je nastao kao srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarska koprodukcija, a sufinanciran je sredstvima Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike (Le Centre national du cinéma et de l'image animée, Francuska), Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Eurimagesa te fondova Visions Sud Est (Švicarska) i Hubert Bals (Nizozemska) kao i Filmskog centra Srbije (Srbija), AP Vojvodine (Srbija) i Doha Film Institutea (Katar). Film je kao manjinska hrvatska koprodukcija uvršten u paralelnu selekciju filmskog festivala u Cannesu '15 dana autora' ('Quinzaine des réalisateurs'), čije se jubilarno 50. izdanje održava od 9. do 19. svibnja ove godine. Hrvatski koproducent filma je zagrebačka Kinorama, a na filmu su osim Ankice Jurić Tilić radili i Ira Cecić, Ivana Šimić Sedić te Ivan Petranović.

Naslovna fotografija: Pavle Čemerikić, Ivan Lučev, Ankica Jurić Tilić, Leon Lučev
(*autor fotografije je HAVC)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.