Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 71. Filmskom festivalu u Cannesu

Na 71. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 8. do 19. svibnja 2018., u programu '15 dana autora' ('La Quinzaine des réalisateurs') prikazat će se dugometražni igrani film Teret Ognjena Glavonića, a u 'Tjednu kritike' ('La Semaine de la Critique') dugometražni animirani dokumentarni film Anje Kofmel Chris the Swiss te kratkometražni igrani film Yorgosa Zoisa Treća vrsta. Sva tri naslova hrvatske su manjinske koprodukcije. Oliver Sertić sudjelovat će na platformi Producers on the Move, dok će Hrvatski audiovizualni centar i ove godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.

Teret

Vlada (Leon Lučev) radi kao vozač kamiona za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine. Zadatak mu je da od Kosova do Beograda preveze tajanstven teret, a putem prolazi kroz nepoznato, ratom uništeno područje. Kada napokon obavi posao, Vlada se treba vratiti kući i suočiti s posljedicama svojih djela. 

Redatelj i scenarist dugmetražnog igranog filma Teret je Ognjen Glavonić, a u glavnim se ulogama pojavljuju Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović Ivan Lučev. Hrvatski koproducent je Ankica Jurić Tilić (Kinorama).

Program '15 dana autora' ('La Quinzaine des Réalisateurs') ove se godine održava od 9. do 19. svibnja, po 50. put paralelno s festivalom u Cannesu te predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest program je pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha. Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Chris the Swiss

Priča filma Chris the Swiss prati mladog švicarskog novinara koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. Dok redateljica rasvijetljava okolnosti njegove smrt, animirani dijelovi izmijenjuju se s dokumentarnim snimkama.

Anja Kofmel potpisuje režiju i scenarij filma, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film).

Treća vrsta

Zemlja je napuštena već dugo vremena, a ljudi su pronašli utočište u svemiru. Tri arheologa vraćaju se na planet kako bi istražili porijeklo tajanstvenog signala koji se sastoji od pet tonova.

Redatelj filma je Yorgos Zois koji je ujedno i koscenarist uz Konstantinu Kotzamani, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film). U Trećoj vrsti u glavnim su ulogama: Alexandros Vardaxoglou, Effi Rabsilber, Nikos Hanakoulas i Miankhail Waris Awalgul.

Program 'Tjedan kritike' ('La Semaine de la Critique') najstarija je nenatjecateljska sekcija Filmskog festivala u Cannesu koja se ove godine po 57. puta održava od 7. do 19. svibnja. U sklopu 'Tjedna kritike' prikazuju se prvi ili drugi igrani filmovi redatelja iz cijeloga svijeta te se na taj način nastavlja njegovati tradicija otkrivanja novih talenata. Imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonsáleza Iñárittua i Gaspara Noéa imala su projekcije u ovom programu. Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

 Producers on the Move: Oliver Sertić  

Organizacija European Film Promotion odabrala je hrvatskog producenta Olivera Sertića za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, koja se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, od 10. do 14. svibnja. Producers on the Move zamišljen je kao platforma za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija. Sudionike očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i sastanci ‘jedan na jedan’ s filmskim stručnjacima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promociju u međunarodnom industrijskim publikacijama. Osim Sertića, na platformi će sudjelovati još 19 producenata, a više informacija, kao i popis svih sudionika možete pronaći na službenoj stranici EFP-a

 Antoneta Alamat Kusijanović na Cinéfondationu  

Osim toga, Antoneta Alamat Kusijanović, redateljica nagrađivanog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo, u sklopu Cinéfondationa 12. svibnja održat će javni pitch vezan uz njen dugometražni igrani film Murina koji je razvijala nekoliko mjeseci u sklopu iste rezidencije koja se održala u Parizu. Rezidencija Cinéfondation osnovana je 2000. godine, a do sada je ugostila više od 200 filmskih profesionalaca iz više od 60 zemalja svijeta. Selekcija kandidata bazirana je na kvaliteti njihovih ranije režiranih kratkometražnih ili prvih dugometražnih igranih filmova, na projektu koji trenuno razvijaju te na njihovoj motivaciji.

 Hrvatski audiovizualni centar u Cannesu  

Hrvatski audiovizualni centar jedanaestu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). U sklopu market-projekcije bit će prikazani: dugometražni igrani film Antonia Nuića Mali, dugometražni igrani film Sare Hribar i Marka Šantića Lada Kamenski, dugometražni igrani film Bobe Jelčića Sam samcat te dokumentarni dugometražni igrani film Damiana Nenadića Dani ludila

Također, predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke te digitalne platforme filmskim profesionalcima na sajmu (kupcima i festivalskim selektorima) ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. Centar će također biti na raspolaganju, kao logistička i lobistička podrška, svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

U svrhu promocije aktualne hrvatske filmske produkcije izdana je promotivna publikacija New Croatian Features & Shorts II/2018 s fokusom na nove hrvatske filmove, koja se može preuzeti na ovoj poveznici.

Short Film Corner

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar osigurao je prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Riječ je o filmovima: After Party Viktora Zahtile, Skoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija, Blink Jakova Labrovića, Čistačica Matije Vukšića, Biciklisti Veljka Popovića, Kako se kalio čelik Igora Grubića, Lovettovi Igora Bezinovića, Marica Judite Gamulin, Siguran let Alda Tardozzija, 'Stranac' u mojoj glavi Petre Balekić te White Trash Sunčice Ane Veldić.
 
Naslovna fotografija: Službeni poster 71. Filmskog festivala u Cannesu (© Design : Flore Maquin - Photo: Pierrot le fou © Georges Pierre)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.