Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski film ponovno u Cannesu: Teret Ognjena Glavonića u „15 dana autora“

Debitantski dugometražni igrani film Teret Ognjena Glavonića, nastao kao manjinska hrvatska koprodukcija, uvršten je u paralelnu selekciju filmskog festivala u Cannesu „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), čije se jubilarno 50. izdanje održava od 9. do 19. svibnja ove godine. Hrvatski koproducent filma je zagrebačka Kinorama.

Teret je priča o vozaču kamiona tijekom NATO-vog bombardiranja Srbije 1999. godine. Vozač Vlada je dobio zadatak prevesti tajnoviti teret iz Kosova u Beograd, a vozi ga kroz nepoznat teren opustošen posljedicama rata. Kada završi posao, Vlada se vraća kući gdje se, pak, suočava s posljedicama svojih djela. 

Inače, film se naslanja na nagrađivani dokumentarac Dubina dva (2016.), a oba filma ne samo što se bave istom temom prikrivanih zločina, nego su svojevrsna kontemplacija o osobnoj odgovornosti uslijed tragičnih događaja. 

'Iako je Dubina dva snimljena prije Tereta, ona je nastala iz istraživanja i pripremanja za igrani film, dakle nakon što je scenarij za Teret već bio završen, kada je velika količina materijala, svedočenja, dokaza koje nisam htio na silu ugurati u scenarij u meni s vremenom počela dobivati neki svoj glas, neku drugačiju formu od igranog filma. Teret je film u kojem pratimo samo jednog lika tijekom jednog dana koji provodi radeći novi posao za koji nije još uvijek potpuno siguran što on zapravo jest. Scenarij je napisan na osnovi stvarnih događaja, ali dosta toga je zasnovano i na mojim sjećanjima, iskustvima i strahovima iz djetinjstva, pa i pričama, stvarima i idejama koje me danas zanimaju i opsjedaju.' izjavio je redatelj. 

Ognjen Glavonić uz režiju potpisuje i scenarij, direktorica fotografije je Tatjana Krstevski, a za montažu je bila zadužena Jelena Maksimović. Producenti su, uz Ognjena Glavonića, Dragana Jovović i Stefan Ivančić, produkciju potpisuje produkcijska kuća Non-Aligned Films, a koproducenti su Sophie Erbs (Cinéma Defacto, Francuska), Ankica Jurić Tilić (Kinorama, Hrvatska) i Pouria Heidary Oureh (Three Gardens Film, Iran). Dizajner zvuka je Jakov Munižaba, kostimografkinja Maja Mirković, scenografkinja Zorana Petrov, a uloge u filmu nose Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i Ivan Lučev.

'Za Leona sam se odlučio slučajno, nakon što sam vidio nekoliko dobrih filmova u kojima je odlično tumačio potpuno različite uloge, i nakon što sam čuo da je on, tada, bio isključivo posvećen filmskoj glumi. Počeli smo raditi na filmu tri godine prije samog snimanja. Iskustvo, kako ono životno, tako i profesionalno, koje je on unio ne samo u svoj lik i sam film, već i na samo snimanje koje je bilo vrlo iscrpljujuće, meni kao rastrojenom debitantu ulilo je neku vrstu sigurnosti i intuitivne spoznaje da će možda ipak sve biti dobro. Pavle je na setu bio tih, zamišljen, posvećen, brz, bistar, intuitivan, prisutan i odustan u isto vrijeme, i nadam se da je nešto od toga ostalo zabilježeno i u filmu.' dodao je Ognjen Glavonić.

Teret nastaje kao srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarska koprodukcija, a sufinanciran je sredstvima Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike (Le Centre national du cinéma et de l'image animée (CNC), Francuska), Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Eurimagesa te fondova Visions Sud Est (Švicarska) i Hubert Bals (Nizozemska) kao i Filmskog centra Srbije (Srbija), AP Vojvodine (Srbija) i Doha Film Institutea (Katar). 

Podsjetimo kako hrvatski film sada već ima višegodišnji kontinuitet u Cannesu. Tako su se u istoj selekciji prošle godine prikazale Trešnje Dubravke Turić, a godinu ranije i kratkometražni igrani film Zvir Miroslava Sikavice. Osim toga ovo je još jedan veliki uspjeh i za Kinoramu te Ankicu Jurić Tilić koja je, podsjetimo, u Cannesu 2015. godine zajedno s ostatkom ekipe filma Zvizdan u režiji Dalibora Matanića osvojila nagradu žirija (Prix du Jury) u natjecateljskom programu „Un Certain Regard“.

Program „15 dana autora“ održava se paralelno s festivalom u Cannesu. U sklopu tog programa, koji se održava od 1969. godine te predstavlja nove glasove svjetskoga filma, prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice. U sklopu ovogodišnjeg programa, svoje će nove filmove među ostalima predstaviti Gaspar Noé, Ming Zhang i mnogi drugi. 

Detalji o programu „15 dana autora“ dostupni su ovdje, a dodatne informacije o filmu Teret potražite na njegovoj službenoj ili Facebook stranici. 

Naslovna fotografija: scena iz filma Teret
(*autor fotografije je Stefan Đorđević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.