Preskoči na glavni sadržaj

Svećenikova djeca najbolji film jubilarne Festroie

Na jubilarnom 30. izdanju Međunarodnog filmskog festivala Festroia, koji se od 6. do 15. lipnja održavao u Setúbalu u Portugalu, komedija Svećenikova djeca Vinka Brešana osvojila je nagradu Zlatni delfin za najbolji film.

Svećenikova djeca redatelja i scenarista Vinka Brešana nastala su po motivima istoimene drame Mate Matišića, a priča je to o mladom svećeniku don Fabijanu koji počinje bušiti zapakirane prezervative kako bi povećao natalitet u malom mjestu na jednom dalmatinskom otoku. 

S preko 158.000 gledatelja Svećenikova djeca su najgledaniji hrvatski film u 21. stoljeću. Svjetsku premijeru film je imao prošle godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima te je osvojio nominaciju Europske filmske akademije za Najbolju komediju 2013. Nedavno je prikazan i u Brazilu gdje je nakon deset tjedana kinodistribucije ostvario gledanost od preko 30.000 gledatelja.

Otkupljen je za kinodistribuciju u čak 29 zemalja na četiri kontinenta – u srpnju 2014. počinje se prikazivati u Danskoj, Mađarskoj i Južnoj Koreji, a u kolovozu u Njemačkoj.

Tijekom deset dana trajanja Međunarodnog filmskog festivala Festroia prikazalo se 188 filmova iz više od 40 zemalja, a u programu su bila i domaća filmska ostvarenja; Hitac u programu prvih filmova (First Works), Baršunasti teroristi u programu Čovjek i njegovo okruženje (Man and his Environment), Šuti u programu Temeljeno na (Based On...) te Kauboji, Kutija i Ljepotan u Panorami (Panorama). 

Producent Svećenikove djece je kuća Interfilm (HR), koproducent Zillion Films (RS), a film je sufinanciran sredstvima Eurimagesa i Hrvatskog audiovizualnog centra. Hrvatski distributer je Continental film dok međunarodnu prodaju vodi WIDE Management.

Popis svih nagrađenih filmova 30. Festroie možete pronaći ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.