Preskoči na glavni sadržaj

Svećenikova djeca nominirana za najbolju europsku komediju; u konkurenciji filmovi Pedra Almodóvara i Susanne Bier

Sevilla, 9. studenog - Hit-komedija Svećenikova djeca redatelja Vinka Brešana u produkciji INTERFILMA jedan je od četiri kandidata za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najbolje europske komedije. Pobjednici će biti objavljeni na svečanoj dodjeli, koja će se održati 7. prosinca u Berlinu.

Svećenikova djeca našla su se uz rame europskim filmskim hitovima kao što su Sve što trebaš je ljubav danske oskarovke Susanne Bier te Putnici ljubavnici Pedra Almodóvara, koji su također finalisti u ovoj kategoriji, kao i talijanski film Dobrodošli, predsjedniče! redatelja Riccarda Milanija.

Nominacija Svećenikove djece za najbolju europsku komediju jedan je od najvećih recentnih međunarodnih uspjeha hrvatske kinematografije. Povodom nominacije redatelj Vinko Brešan izjavio je: „Svaki film, pa i Svećenikova djeca, teži umjetničkoj verifikaciji. Europska filmska akademija najviša je europska institucija koja njeguje film kao umjetničko djelo. Nominacija EFA-e Svećenikovoj djeci definitivna je potvrda da umjetnički dosezi hrvatskog filma pripadaju europskom vrhu. Mene osobno veseli da je život Svećenikove djece ovime zaokružen: od prepoznavanja od strane hrvatske kino publike do prepoznavanja od strane europske filmske struke.“

Svećenikova djeca imat će kinodistribuciju u Italiji, Norveškoj, Poljskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Brazilu, Južnoj Koreji, SAD-u i na Islandu, koja će započeti tijekom 2014. godine, što ovaj film čini jednim od najuspješnijih hrvatskih izvoznih kulturnih proizvoda. Producent filma Ivan Maloča tim je povodom izjavio: „Izuzetno mi je drago da su Svećenikova djeca nominirana u kategoriji najbolje europske komedije, jer ta je kategorija najviše u fokusu svjetskih distributera. Kako film ima distribuciju u nekoliko zemalja diljem svijeta, ova će nominacija pomoći da Svećenikovu djecu vidi puno više gledatelja i da se na taj način upoznaju s hrvatskom kulturom."


Marija Škaričić i Nikša Butijer u Svećenikovoj djeci

Dosad su nominacije za Europsku filmsku nagradu osvojili hrvatski filmovi Krhotine Zrinka Ogreste (1991) i Ta divna splitska noć Arsena Ostojića (2003.) u kategoriji europskog otkrića godine, a u kategoriji najbolje glumice bila je nominirana i Zrinka Cvitešić za manjinsku hrvatsku koprodukciju Na putu (2010.).

Dodjela 26. Europske filmske nagrade održat će se 7. prosinca na svečanosti u Berlinu. U kategoriji najboljeg europskog filma našli su se talijanski film Najbolja ponuda Giusuppea Tornatorrea, francusko-belgijsko-španjolski Adele: Poglavlja 1& 2 Abdellatifa Kechichea, španjolsko-francusko-belgijska koprodukcija Snjeguljica Pabla Bergera, talijanski La grande bellezza Paola Sorrentina, njemački Ajme meni Jana Olea Gerstera i belgijsko-nizozemski Alabama Monroe Felixa van Groeningena. Dodjeli će prisustvovati svi značajni europski filmski redatelji, producenti i europske glumačke zvijezde, a samu dodjelu prenosit će televizije u 80 zemalja širom svijeta. Cjelovitu listu nominacija provjerite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.