Preskoči na glavni sadržaj

Šegrt Hlapić nagrađen za režiju u Rusiji

Dječji igrani film Šegrt Hlapić redatelja Silvija Petranovića nagrađen je za režiju na desetom izdanju Međunarodnog festivala dječjih i obiteljskih filmova "U obitelji", koji se od 8. do 14. srpnja održao u Kaliningradu u Rusiji. 

Šegrt Hlapić je najgledaniji hrvatski dječji film od stjecanja nezavisnosti, a premijerno je prikazan u studenome 2013. godine. Film je adaptacija romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić, a govori o šegrtu Hlapiću koji kod majstora Mrkonje izučava zanat postolara. Nakon što mu majstor nanese nepravdu, Hlapić odlazi od kuće i upušta se u niz pustolovina na kojima upoznaje djevojčicu Gitu te tajanstvenog Crnog čovjeka.

Režiju i scenarij filma potpisuje Silvije Petranović, glavne uloge nose Mile Biljanović i Ena Lulić, uz Gorana Navojeca, Hristinu Popović, Milana Pleštinu i mnoge druge. Direktor fotografije je Mirko Pivčević, montažer Andrija Zafranović, scenograf Ivo Hušnjak, a kostimograf Ante Tonči Vladislavić. Za produkciju je zaslužna kuća Maydi film i video, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Deseti Međunarodni festival dječjih i obiteljskih filmova "U obitelji" održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije i Uprave Kaliningradske regije, a predsjednik žirija bio je poznati ruski glumac Stanislav Lyubshin. Više informacija o festivalu dostupno je na ovoj poveznici.

Naslovna fotografija: Silvije Petranović (izvor: Maydi film i video)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.