Preskoči na glavni sadržaj

Riječko Art-kino je europsko kino mjeseca prema izboru FNE

Film New Europe, online publikacija i portal koji prati audiovizualnu i kinoprikazivačku industriju u 18 zemalja srednje i istočne Europe te Baltika, proglasio je riječko Art-kino europskim kinom mjeseca travnja.

Tim je povodom na stranici Film New Europe objavljen razgovor s ravnateljicom kina Slobodankom Mišković, a cijeli intervju možete pročitati ovdje.

"Art-kino je umjerena kombinacija kinoteke i art kuće. Prikazujemo više od 600 naslova godišnje, ugošćujemo dvadesetak festivala, manifestacija i revija, priređujemo cikluse autora, premijere, debate, predstavljanja časopisa ili knjiga te brojna druga događanja vezana uz filmsku umjetnost. Filmski program odvija se u Art-kinu Croatia, u otvorenom ljetnom kinu te u mini Art-kinu", objasnila je Mišković.

Prve projekcije u zgradi Art-kina u središtu Rijeke održane su 1926. godine, a kino je digitalizirano 2013. godine u sklopu projekta Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača, koji su zajednički proveli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava. Broj gledatelja stalno raste, a lani ih je kroz art-kino prošlo više od 34.000.

"Trenutačno se broj gledatelja stalno povećava, ali najveći izazov je privući mlađu publiku. Drugi izazov leži u prikupljanju sredstava, a povremeno problema bude oko prikazivačkih prava s distributerima. Drago nam je da naši rezultati pokazuju da se uspješno borimo s ovim izazovima i stvaramo važnu referentnu točku za filmaše i ljubitelje filma", kazala je ravnateljica.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.