Preskoči na glavni sadržaj

Projekt 'Istra u kadru – Film na izvornoj lokaciji': Projekcija Dugih brodova u Limskom kanalu

U okviru projekta 'Istra u kadru', u nedjelju, 12. kolovoza 2018. godine u Limskom kanalu održat će se svojevrsna premijera filma Dugi brodovi oskarovca Jacka Cardiffa, iz 1964. godine. Riječ je o filmu koji je bio među prvim anglo-jugoslavenskim koprodukcijama Avala filma i Warwick filmsa te je velikim dijelom snimljen u Limskom kanalu. Projekcija počinje u 21 sat. 

Glavne uloge u dugometražnom igranom filmu Dugi brodovi (The Long Ships) ostvarili su Sidney Poitier, Richard Widmark, Beba Lončar, Rosanna Schiaffino Russ Tamblyn. Na snimanju je sudjelovao i velik broj statista iz okolnih mjesta koji su pozvani da prisustvuju projekciji, obnove uspomene i podjele ih s posjetiteljima.
 
Radnja filma prati priču dvojicu braće Vikinga, Rolfa (Richard Widmark) i Orma (Russ Tamblyn) u krađi pogrebnog broda i Gerde, kćeri (Beba Lončar) kralja Skandinavaca. S osvojenim plijenom kreću u potragu za Majkom glasova, ogromnim zvonom od čistog zlata. Braća se bore s nemirnim morem, neposlušnom posadom i opasnim mavarskim vojnicima koje predvodi princ Al Mansuh (Sidney Poitier). Radnja se dijelom odvija u Limskom kanalu, gdje je za potrebe filma uz more izgrađeno cijelo vikinško naselje, čiju scenografiju potpisuje Veljko Despotović. Godinama su ostaci filmskog seta nastavili živjeti kao turistička atrakcija.

Bogat repertoar filmske glazbe i glazbe korištene u filmovima, u izvedbi puhačkog orkestra KUD-a 'Matka Laginje' iz Sv. Lovreča, uvest će posjetitelje u filmsku večer, s početkom u 20 sati. Posjetitelji će moći razgledati i izložbu fotografija s originalnoga filmskog seta, kao i nacrte scenografije koje je ustupila Jugoslovenska kinoteka.

Projekcija filma započet će u 21 sat. Film se prikazuje na engleskom jeziku s titlovima na hrvatskom jeziku.

'Istra u kadru – Film na izvornoj lokaciji' jedan je od aktualnih projekata Istarske filmske komisije (Istria Film Commission) koji obuhvaća reviju filmova prikazanih na izvornim lokacijama na kojima su i  snimljeni. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Dugi brodovi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.