Preskoči na glavni sadržaj

Film Mayday, sniman u Hrvatskoj, na Filmskom festivalu Sundance

Mayday je debitantski dugometražni film redateljice Karen Cinorre. Na Sundanceu će početkom iduće godine imati svjetsku premijeru, prikazuje se u najtecateljskom programu (U.S. Dramatic Competition), a uz pomoć servisnog producenta, kuće Antitalent, prošle je godine u cijelosti sniman u Hrvatskoj. Filmski festival Sundance održava se online od 28. siječnja do 3. veljače 2021. godine. 

Scenarij uz režiju potpisuje Karen Cinorre. Producenti su: Jonah Disend, Lucas Joaquin, Karen Cinorre i Sam Levy. Glavne uloge tumače Grace Van Patten, Mia Goth, Havana Rose Liu, Soko, Théodore Pellerin i Juliette Lewis. Značajne uloge ostvarili su i Frano Mašković, Adrian Pezdirc te Zlatko Burić

Mayday je u cijelosti sniman u Hrvatskoj (Pula, Rijeka, Opatija) 2019. godine. Servisna produkcijska kuća bila je Antitalent, a na filmu je u Hrvatskoj radilo 187 hrvatskih filmskih djelatnika uz 166 statista i pripravnika. Snimanje je trajalo 38 dana i realizirano je kroz Program poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. 

"Posebno bismo voljeli istaknuti kako je u ovom projektu velik dio hrvatske ekipe dobio priliku sudjelovati i na autorskim i na pozicijama voditelja sektora. Prvenstveno production designer Ivan Veljača i cijeli njegov scenografski tim, prvi asistent režije Dragan Jurić te majstorica maske Mojca Gorogranc. Izuzev snimatelja i majstora rasvjete, cijeli tim kamere, scene i rasvjete također je bio iz Hrvatske, kao i velika većina suradnika u svim ostalim sektorima", izjavio je tim povodom Danijel Pek iz Antitalenta. 

Radnja filma Mayday vrti se oko lika Ane koja se našla u bajkovitoj i opasnoj zemlji, u kojoj susreće vojsku djevojaka koje sudjeluju u beskrajnom ratu, uzduž neravne obale. Iako Ana u tom uzbudljivom svijetu pronalazi vlastitu snagu, dolazi do spoznaje da nije ubojica kakvu te ratnice žele. 

Filmski festival Sundance, jedna od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u koju je 1984. godine osnovao Robert Redford, održava se online od 28. siječnja do 3. veljače 2021. godine. 

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovna fotografija: scena iz filma Mayday; logo Sundancea
(*autorica prve fotografije je Tjaša Kalkan) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.