Preskoči na glavni sadržaj

Počinje nacionalna konkurencija 61. Pule 

U subotu 19. srpnja u Areni se otvara Hrvatski program 61. Pulskog filmskog festivala, tijekom kojeg će publika moći vidjeti 12 dugometražnih i 12 kratkometražnih naslova. Jedan od noviteta ovogodišnje Pule je i to da će po prvi puta o Zlatnim Arenama odlučivati žiri u međunarodnom sastavu. 

Hrvatski program otvara debitantski dugometražni film Darka Šuvaka Happy Endings (Alka Film), o ženi koja pljačka banku kako bi riješila financijske probleme. Na Puli će se predstaviti još tri debitanta: Vanja Sviličić, koja u filmu Zagrebački Cappuccino (MaXima Film) govori o dvije najbolje prijateljice u ranim četrdesetima, od kojih jedna prolazi razvod te uči živjeti bez muža i obitelji; Filip Peruzović s filmom Trebalo bi prošetati psa (HRT), drami o mladiću koji pokušava srediti odnose s djevojkom i ocem; te Bruno Pavić s filmom Vlog (UMAS), o mladom intelektualcu koji na videoblogu iznosi svoje misli o životu. 

Premijere će imati i Broj 55, ratni akcijski film smješten za vrijeme Domovinskog rata, o grupi vojnika koji upadaju u zasjedu, u režiji Kristijana Milića (Telefilm, HRT); Most na kraju svijeta Branka Ištvančića (Artizana film), triler o nestanku starca Joze iz sela u koje se vraćaju izbjeglice; Kosac Zvonimira Jurića (Kinorama), drama o čovjeku kojem je pogreška koju je davno napravio potpuno promijenila život; Svinjari Ivana Livakovića (Fos Film), crna komedija o fenomenu medijske manipulacije i masovne histerije te Vjetar puše kako hoće Zdravka Mustaća (Filmska autorska grupa Enthusia Planck), o plaćenom ubojici koji dolazi u metropolu po naručenom zadatku. 

Također, u dugometražnom programu bit će prikazan i film Spomenik Michaelu Jacksonu Darka Lungulova (Papa Films), crna komedija nastala u koprodukciji Hrvatske, Makedonije, Njemačke i Srbije, koja je svjetsku premijeru imala prošlog tjedna u Karlovim Varima; dokumentarni film Baršunasti teroristi Pavola Pekarčíka, Ivana Ostrochovskog i Petera Kerekesa, koprodukcija Slovačke, Češke i Hrvatske, koji je osvojio nagradu publike u programu Forum 64. Berlinalea; te pustolovni dječji film Šegrt Hlapić Silvija Petranovića, koji je protekle sezone u hrvatskim kinima imao preko 140 tisuća gledatelja. 
 
U natjecateljskom programu kratkometražnog filma svojim će se redateljskim prvijencima predstaviti Milan Rukavina i Miroslav Kosanović (Alke), Dijana Mlađenović (Pragovi), Nina Violić (Odvajanje) i Una Gunjak (Kokoška). U konkurenciji su još i 6 pola 7 Dalije Dozet, Generalka Jasne Nanut, Pokraj mene Marte Prus, Slučajno Tanje Golić, Ko da to nisi ti Ivana Sikavice, Kutija Nebojše Slijepčevića, Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija i Zajedno Daniela Kušana

O najboljem hrvatskom filmu 61. Pulskog filmskog festivala odlučivat će žiri u sastavu: Amra Bakšić Čamo, producentica (BiH), Nataša Dorčić, glumica (HR), Ivana Fumić, montažerka (HR), Nick Holdsworth, filmski kritičar (The Hollywood Reporter, UK) i Antonio Nuić, redatelj (HR). 

Ove godine pulska publika propušta nekoliko očekivanih, netom dovršenih hrvatskih filmova. Takva su pravila Ognjena Sviličića (MaXima Film), Ti mene nosiš Ivone Juke (4film), Cure Andreje Štake (Okofilm produkcija) i Otok ljubavi Jasmile Žbanić (Produkcija Živa), zbog pravila sudjelovanja na međunarodnim festivalima, zaobići će 61. izdanje Pule. Ove naslove očekujemo u Areni iduće godine, jednako kao i  Ljubav ili smrt redatelja Daniela Kušana (Kinorama), novi nastavak hit-serijala o Koku i prijateljima, filma za djecu i mlade koji priprema veliku jesensku distribuciju diljem zemlje.

Više o filmovima i programu 61. Pule možete pronaći na službenim stranicama

Naslovne fotografije: Zagrebački Cappuccino; Vlog; Broj 55; Most na kraju svijeta; Kosac; Vjetar puše kako hoće; Spomenik Majklu Džeksonu; Baršunasti teroristi; Šegrt Hlapić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.