Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u igranoj konkurenciji jubilarnog Sarajeva

U natjecateljskom programu 20. Sarajevo Film Festivala, koji se održava od 15. do 23. kolovoza, svoju će međunarodnu premijeru imati film Cure švicarsko-hrvatske redateljice Andreje Štake, dok se u kratkometražnoj konkurenciju natječu Kokoška Une Gunjak i Manjača Tina Žanića. U nenatjecateljskom programu Open Air regionalnu će premijeru imati i hrvatski film Otok ljubavi redateljice Jasmile Žbanić.

Nekoliko dana nakon svjetske premijere u Locarnu, dugometražni igrani film Cure Andreje Štake svoju će međunarodnu premijeru imati u konkurenciji 20. Sarajeva. Cure su prvi film koji je ova nagrađivana redateljica snimila u Hrvatskoj. Radnjom smještenom u Dubrovnik 1990-ih, Cure su drama s elementima misterije u čijem su središtu dvije 14-godišnje djevojčice. Projekt je nastao u koprodukciji triju europskih partnera, Hrvatske (Živa Produkcija), Švicarske (Okofilm Productions) te Bosne i Hercegovine (Deblokada), a dobio je i potporu Saveznog ministarstva za kulturu Švicarske, Filmske fondacije Zürich, švicarske televizije SF, njemačke televizije ZDF/Arte, Fondacije za kinematografiju Bosne i Hercegovine, Eurimagesa te Hrvatskog audiovizualnog centra.

Za Srce Sarajeva borit će se i dva kratkometražna igrana filma: Manjača Tina Žanića, kojem će ovo biti svjetska premijera, i Kokoška Une Gunjak, koja je svoju svjetsku premijeru imala u Tjednu kritike 53. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.

Manjača je film o mladiću koji po prvi puta odlučuje uzeti svoj život u svoje ruke, te pokušavajući se oduprijeti starim navikama, useljava kod svoga djeda; glavne uloge tumače Matija Ferlin i Vjenceslav Kapural. Film je nastao u produkciji Kinokluba Zagreb, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Žanić je studirao produkciju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a svojim redateljskim debijem Komba osvojio je Zlatna kolica u hrvatskom programu Zagreb Film Festivala 2011. godine.

Kokoška govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj, u ratnom Sarajevu, otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Uz Cannes, Kokoška je u međuvremenu prikazana na više svjetskih festivala, a nagrađena je na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Palm Springsu kao najbolji film u kategoriji kratkog metra do 15 minuta trajanja. Una Gunjak je rođena Sarajka koja djeluje u Londonu, primarno kao montažerka, a ovo joj je redateljski prvijenac. Kokoška je u cijelosti snimljena u Zagrebu, a nastala u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, s Nukleus filmom kao hrvatskim producentom. Također je podržana od Hrvatskog audiovizualnog centra.

U programu Open Air sarajevska će publika moći pogledati Otok ljubavi, prvi hrvatski film bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić. Kao i Štakine Cure, nekoliko dana prije Sarajeva i ovaj će film svoju svjetsku premijeru doživjeti na Filmskom festivalu u Locarnu o čemu možete više doznati ovdje.

Na CineLinku, koprodukcijskom marketu koji je okosnica industrijskog programa Sarajeva, bit će predstavljen Hotel Zagorje, projekt u razvoju redatelja i scenarista Alda Tardozzija i kuće Produkcija Živa. Riječ je o adaptaciji autobiografskog romana Ivane Simić Bodrožić u kojem ona govori o svom odrastanju nakon što je bila prognana iz Vukovara. CineLink je platforma za razvoj i financiranje odabranih filmskih projekata predodređenih za europske koprodukcije, a Tardozzijev film naći će se u društvu još 17 naslova. Selekcija se tradicionalno fokusira na Jugoistočnu Europu, a nudi i nagradni fond u vrijednosti preko 160.000 eura u gotovini i uslugama. S prosječnom stopom konverzije projekata iz razvoja u produkciju od 60 posto, u posljednjih jedanaest godina CineLink je izrastao u jednu od najuspješnijih platformi za razvoj i financiranje projekata u Europi.

Više o festivalu potražite na službenim stranicama.

Naslovne fotogafije: Cure; Manjača; Kokoška; Otok ljubavi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.