Preskoči na glavni sadržaj

Dva hrvatska filma u programu 67. Locarna

U program 67. Filmskog festivala u Locarnu, koji se održava od 6. do 16. kolovoza, uvrštena su dva hrvatska filma – manjinska koprodukcija Cure Andreje Štake u međunarodni natjecateljski program te većinska koprodukcija Otok ljubavi Jasmile Žbanić u nenatjecateljski program Piazza Grande. Ovo će ujedno biti svjetske premijere obaju filmova.

Radnja filma Cure (Cure – The Life od Another) odvija se u Dubrovniku 1990-ih godina, a govori o dvije 14-godišnje djevojčice od kojih jedna pogiba nakon svađe. Glavne uloge u filmu tumače Lucia Radulović i Sylvie Marinković, a u ostalim ulogama igraju Mirjana KaranovićMarija Škaričić, Leon Lučev, Perica Martinović, Edi JertecFranjo Dijak i ostali. Scenarij potpisuju Andrea ŠtakaMarie KreutzerThomas Imbach, kameru Martin Gschlacht, a montažu Tom La Belle.  

Cure su prvi film koji je ova nagrađivana švicarsko-hrvatska redateljica snimila u Hrvatskoj, a koja je prvi veliki međunarodni uspjeh imala upravo u Locarnu kada je 2006. godine svojim dugometražnim igranim prvijencem Gospođica (Das Fräulein) osvojila glavnu festivalsku nagradu, Zlatnog leoparda.

Film je nastao u koprodukciji Švicarske (Okofilm Productions), Hrvatske (Živa Produkcija) te Bosne i Hercegovine (Deblokada Film), a dobio je i potporu Saveznog  ministarstva za kulturu Švicarske, Filmske fondacije Zürich, švicarske televizije SF, njemačke televizije ZDF/Arte, Fondacije za kinematografiju Bosne i Hercegovine, Eurimagesa te Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Otok ljubavi prikazuje se u nenatjecateljskom programu Piazza Grande koji se odvija na istoimenom, središnjem gradskom trgu Locarna, u društvu filmova znamenitih redatelja, kao što su Lucy Luca Bessona, The Hundred-Foot Journey Lasse Hallströma Sils Maria Oliviera Assayasa

Otok ljubavi je prvi hrvatski film bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, dobitnice berlinskog Zlatnog medvjeda 2006. za Grbavicu. Nastao je po scenariju koji supotpisuje s Aleksandrom Hemonom, a govori o obitelji Grebo koja ljetuje u Istri. Glavna junakinja, Francuskinja koja živi u Sarajevu, trudna je i s mužem Bosancem dolazi na odmor na otok Sv. Nikola, ali u njihov život tada ulazi karizmatična Flora koja će mladi brak staviti na kušnju. U filmu glume Ariane Labed, Ada Condeescu, Ermin Bravo, Franco Nero, Leon Lučev, Bojana Gregorić, Jelena Lopatić, Branka Petrić Fehmiu, Lee Delong, a producenti su Damir Ibrahimović i Leon Lučev. Kameru potpisuje Christine A. Meier, a montažu Isabel Meier.  Film je nastao u koprodukciji Hrvatske (Produkcija Živa), Njemačke (Komplizen film), Švicarske (Okofilm Production) te Bosne i Hercegovine (Deblokada), a dobio je potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i državnih fondova Švicarske i Njemačke, te fonda Eurimages i programa MEDIA. 

O najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji odlučivat će redatelj Gianfranco Rosi, lanjski dobitnik venecijanskog Zlatnog lava za film Sacro GRA, zatim njemački redatelj Thomas Arslan (Dealer, 1999.; Zlato, 2013.), brazilska glumica Alice Braga (Božji grad, 2002.; Elysium, 2013.), danska glumica Connie Nielsen (Gladijator, 2000.; Nimfomanka, 2013.) te kineski redatelj Diao Yinan (dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu 2014. za film Crni ugljen, tanki led). 

Filmski festival u Locarnu jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala, a odlikuje ga da otkriva nadolazeće filmske talente i trendove. Više o čitavom programu i ostalim filmovima potražite na službenim stranicama festivala.

Fotografije iz filma Cure možete preuzeti na ovom, a iz Otoka ljubavi na ovom linku. Sve press-materijale filma Cure, uključujući foršpan, možete preuzeti na službenim stranicama.

Naslovne fotografije: Cure; Otok ljubavi 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.