Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 61. Pulski filmski festival

Sutra, u subotu 12. srpnja, Međunarodnim se programom otvara 61. Pulski filmski festival. U sklopu bogatog popratnog sadržaja, najvažniji ovogodišnji novitet je edukativni i industrijski program za filmske profesionalce, Pula PRO. Nacionalna konkurencija na rasporedu je od iduće subote, 19. srpnja.

Preko 40 filmova u Međunarodnom programu podijeljeno je u natjecateljskoj i nenatjecateljskoj selekciji, kratkometražnom programu Short matters! Europske filmske akademije i retrospektivi islandskog filmaša Fridrika Thora Fridrikssona, koji je ujedno član Žirija međunarodnog programa. Pulska publika moći će, između ostalih, pogledati svjetske festivalske i indie hitove protekle sezone, poput Upstream Color Shanea Carrutha, Tom on the Farm Xaviera Dolana i I Origins Mikea Cahilla.

Pula PRO, novi program Pulskog filmskog festivala, namijenjen je profesionalnim filmašima te studentima filmskih i umjetničkih akademija i studija. Program donosi niz predavanja svjetskih stručnjaka za filmsku produkciju, distribuciju i marketing pa će Pulu tako posjetiti britanski producent Nik Powell, koji je od 2005. godine ravnatelj Nacionalne filmske i televizijske škole (NFTS), jedne od najvažnijih institucija za filmsko obrazovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Održat će dva predavanja, jedno o filmskom scenariju iz producentske perspektive, naslovljeno „O fabuli od A do Ž“ te drugo o produkciji, „30 lekcija iz filmske produkcije“.

Osim njega, na Pula PRO stižu i Charles McDonald, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za odnose s javnošću koji je zastupao filmove Almodovara, Leigha, Loacha, Winterbottoma, Cronenberga, Coppole i Wendersa; Ray Gillon, stručnjak za filmski zvuk koji je surađivao sa svim najvećim svjetskim studijima i laboratorijima za obradu zvuka, u Dolbyju, Warneru, Foxu, Universalu, Sonyju i Columbiji; John Durie, „čarobnjak“ filmskog marketinga koji je surađivao na više od 650 igranih filmova te više od 200 filmskih najava i plakata.

Domaći sadržaj Pule PRO osigurat će Darko Tuškan, koji će u organizaciji Hrvatskog kaskaderskog društva održati predavanje „Sigurnost i zaštita na radu filmskih djelatnika” te Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Državni zavod za intelektualno vlasništvo, koji pozivaju na okrugli stol na temu filmskih autorskih i srodnih prava u Hrvatskoj.

Uz već tradicionalni dječji program Pulica, noviteti su i program za mlade Dizalica, Pulska kinoteka na Brijunima i likovne filmske izložbe, a posjetitelje festivala i turiste očekuje i bogat glazbeni program.

Hrvatski natjecateljski program 61. Pule počinje iduće subote, 19. srpnja, kada su od popodnevnih sati u kinu Valli na programu prvi naslovi iz kratkometražne konkurencije – 6 pola 7, Alke, Generalka, Zajedno i Pragovi – dok će dugometražnu konkurenciju u 21.30 u Areni svečano otvoriti Happy Endings Darka Šuvaka.

Napomenimo da je čitav prihod od kupnje ulaznice za sve festivalske programa 24. srpnja namijenjen kao pomoć održavanju 5. Ljetne škole filma Gunja.

Raspored Pule PRO možete pogledati ovdje, a više o filmovima i ostalom programu Pulskog filmskog festivala potražite ovdje.

Naslovne fotografije: Tom on the Farm; otvaranje 60. Pule; Most na kraju svijeta; Broj 55

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.