Preskoči na glavni sadržaj

Okrugli stol o ulozi nastavnika u promicanju filmske/audiovizualne kulture

U petak, 18. ožujka, u 12 sati u dvorani Müller kina Europa u Zagrebu održat će se okrugli stol o ulozi nastavnika u promicanju filmske/audiovizualne kulture, u organizaciji Međunarodnog filmskog festivala za djecu – KinoKino i Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Tijekom proteklih desetljeća film je pronašao svoje mjesto u nastavi hrvatskog jezika u osnovnim školama, stvaralaštvo školskih filmskih i videodružina ostvaruje međunarodne uspjehe te je ideja da film i obrazovanje idu zajedno podržana širokom mrežom različitih djelatnosti odgojno-obrazovne i audiovizualne zajednice. Međutim, iako su svi dosadašnji napori u tom smjeru hvalevrijedni i bitni, tek nam predstoji sveobuhvatna zajednička inicijativa na nacionalnoj razini kojom bi umjetnički i kulturno vrijedne “pokretne slike” – pojam koji se danas ravnopravno odnosi na filmove, serije, transmediju i videoigre – ostvarile afirmaciju koju su druge klasične umjetnosti već zaslužile, kako u školstvu, tako i u društvu općenito.

Kao prilog stručnoj raspravi o prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme, koja je trenutno u tijeku, u svom prvom izdanju Međunarodni filmski festival za djecu – KinoKino u suradnji s HAVC-om odlučio je otvoriti platformu između odgojno-obrazovnog i audiovizualnog sektora za raspravu o unapređenju položaja filmske umjetnosti i audiovizualnog stvaralaštva u osnovnom i srednjem obrazovanju okruglim stolom u fokusu kojega su nastavnici i svi drugi odgojno-obrazovni radnici. Nastavnici su oni koji neposredno pružaju znanje djeci i mladima te su ključna karika u promicanju filmskih i audiovizualnih sadržaja u obrazovanju. Kakva je njihova stručna osposobljenost u području filma i medija, kakvi su sadržajni i materijalni preduvjeti kojima raspolažu u nastavnom procesu, gdje je mjesto filmske umjetnosti u postojećem odnosno predloženom kurikulumu osnovnog i srednjeg obrazovanja te kakvu podršku nastavnicima može pružiti audiovizualna zajednica, teme su ovog susreta.

U raspravi sudjeluju Vera Robić-Škarica, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza i voditeljica Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić; Krešimir Mikić, profesor medijske kulture na Učiteljskom fakultetu; Diana Greblički-Miculinić, članica Stručne radne skupine za kurikulum hrvatskog jezika pri Cjelovitoj kurikularnoj reformi i profesorica hrvatskog jezika u OŠ Špansko; Marina Zlatarić, profesorica hrvatskog jezika i voditeljica filmske grupe u OŠ Bartola Kašića; Igor Medić, profesor hrvatskog jezika u Klasičnoj gimnaziji; dr. sc. Krunoslav Lučić, profesor na Katedri za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta; Davor Švaić, docent, prodekan za nastavu i studente za film i TV na Akademiji dramske umjetnosti; Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra; Selma Mehadžić, direktorica festivala KinoKino; Nebojša Slijepčević iz organizacije Restart te Barbara Zupičić iz riječkog Art-kina.

Uz sudjelovanje, raspravu će moderirati Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji i Uroš Živanović, voditelj projekta filmske pismenosti u Hrvatskom audiovizualnom centru.

Zbog ograničenog prostora dvorane Müller sve zainteresirane ljubazno molimo da potvrde svoj dolazak na uros.zivanovic@havc.hr. Čitav program festivala KinoKino možete pronaći na službenim stranicama

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.