Preskoči na glavni sadržaj

Proljetni ciklus Nastave filmske umjetnosti u kinu Tuškanac 

U zagrebačkom kinu Tuškanac tijekom proljetnih učeničkih praznika, od 21. do 25. ožujka 2016., održat će se Nastava filmske umjetnosti u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza, na koju su pozvani svi srednjoškolci zainteresirani za film. 

Nastava filmske umjetnosti u kinu Tuškanac izvannastavna je aktivnost koja se svake školske godine odvija u dvama ciklusima – tijekom zimskih i proljetnih učeničkih praznika, a njezin je cilj filmski odgajati mlade, pridonijeti stvaranju filmski pismene kinopublike, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.

Tijekom pet nastavnih dana unutar ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom manje poznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost i odgojnu vrijednost, značaj za filmsku povijest te zrelost srednjoškolskih učenika, a kako bi stekli što bolji uvid u bogatstvo filmske umjetnosti te načinili odmak od filmova kakve inače gledaju i na kakve su navikli.

Nakon projekcije svakoga od tih filmova, slijede zajednička analiza i interpretacija uza stručno vodstvo voditeljica Ane Đordić, profesorice filmske umjetnosti i hrvatskog jezika i književnosti u XIII. gimnaziji, i Jelene Modrić, docentice montaže na Akademiji dramske umjetnosti.

Ovaj je filmskoobrazovni program za polaznike besplatan, a prijave se zaprimaju na adresi e-pošte hselec@gmail.com (Hrvoje Selec, stručni suradnik HFS-a) do utorka, 15. ožujka 2016. Iako je program prije svega namijenjen srednjoškolcima, dobrodošle su i prijave nastavnika zainteresiranih za metodiku nastave filma.

Program je sufinanciran sredstvima Hrvatskoga audiovizualnog centra. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.