Preskoči na glavni sadržaj

Otvara se KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu

Predstavljen je program prvog izdanja Međunarodnog filmskog festivala za djecu – KinoKino koje će se održati od 16. do 20. ožujka. Petodnevni Festival svoj bogati program smjestit će u kultnom zagrebačkom kinu Europa. 

'U natjecateljskom programu, koji je podijeljen u kategorije dugog i kratkog igranog filma, prikazat će se ukupno 17 filmova sa svih strana svijeta – od Švedske i Estonije do Indije i Australije, od Brazila i SAD-a do Južne Koreje. Selekcija donosi i prave inozemne festivalske uspješnice, poput dva cjelovečernja igrana filma koja su svoju svjetsku premijeru imala na nedavno održanom Berlinaleu. Festival će se otvoriti u srijedu, 16. ožujka projekcijom indijskog filma Duga, a u idućim danima maleni posjetitelji moći će pogledati duhovita, dirljiva i uzbudljiva ostvarenja kao što su estonski film Tajna družina Juhograda, nizozemski Mali gangster, ili pak korejski film Kako ukrasti psa. Svi oni natjecat će se za nagrade koje će se dodijeliti najboljim dugim, odnosno kratkim filmovima, i to prema odlukama profesionalnog i dječjeg žirija. Filmsku industriju u žiriju ove godine predstavljaju Jaroslava Hynštová, programska koordinatorica jednog od najznačajnijih filmskih festivala za djecu – Zlín Film Festivala, slovenski redatelj Miha Hočevar, autor slovenskog kino hita Mi idemo svojim putem, te hrvatski redatelj filmova za djecu Daniel Kušan, redatelj filmova Koko i duhovi i Ljubav ili smrt, dok dječji žiri čini sedmero osnovnoškolaca. Službeni dio Festivala završit će u subotu, 19. ožujka proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, a tom prilikom izvan konkurencije bit će prikazan i jedan od klasika jugoslavenske kinematografije i jedan od najboljih europskih filmova za djecu svih vremena, film Izgubljena olovka Fedora Škubonje', pojasnila je Selma Mehadžićdirektorica KinoKino Festivala. 

'Kako bismo upotpunili razumijevanje odgledanog filma, sve projekcije pratit će i razgovori s moderatorima. Popratni program u potpunosti je besplatan, a donosi još dva filmska programa: Klasici s redateljima i Moj prvi odlazak u kino. U prvom će najdraže filmove svog djetinjstva odabrati redatelji Vinko Brešan, Danilo Šerbedžija i Antonio Nuić, dok je potonji namijenjen djeci predškolske dobi koja su tek na putu stvaranja prvih kino doživljaja i sjećanja. Radionički program, koji organiziramo u suradnji s našim partnerima, udrugom Bacači sjenki i festivalom Kratki na brzinu, donosi čak četiri radionice koje će voditi iskusni stručnjaci, dok ćemo u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom za stručnjake i zainteresiranu javnost organizirati i okrugli stol s temom uloge nastavnika u promicanju filmske/audiovizualne kulture. Sve ove sadržaje pripremili smo s namjerom da kod naše najmlađe publike stvorimo potpuno festivalsko iskustvo, koje će osim mnoštva filmova pružiti i druge sadržaje te mogućnost cjelodnevnog (produženog) boravka u kinu', zaključila je Katarina Crnčić koordinatorica KinoKino Festivala. 

Ostale detalje potražite na službenim stranicama Festivala

Naslovna fotografija: Boris T. Matić, Selma Mehadzić, Katarina Crnčić i Daniel Kušan 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.