Preskoči na glavni sadržaj

Nakon kinodistribucije u Hrvatskoj i BiH, Bosanski lonac i u Austriji

Dugometražni igrani film Bosanski lonac redatelja i scenarista Pave Marinkovića već se nekoliko tjedana prikazuje u austrijskim kinima, u kojima ga je pogledalo više od 5.700 gledatelja. 

"Film je dobio izvrsne kritike u svim vodećim austrijskim medijima" kaže redatelj i scenarist Pavo Marinković, navodeći nekoliko recenzija u austrijskom dnevnom i tjednom tisku. Tako, na primjer, Die Presse, piše da "suptilna lakonična duhovitost Bosanskog lonca podsjeća na Kaurismäkija, no uz više 'suhog humora", a Der Standard ga opisuje kao "balansiranu tragikomediju o dijaspori serviranu publici kojoj odgovora humor koji spaja bosansko i štajersko". Tiroler Tageszeitung hvali glumca Senada Bašića koji je "istovremeno veličanstveni prgavac, ali i šutljivac koji pušta da šutnja kaže sve." 

Film je do petog tjedna prikazivanja u Austriji pogledalo nešto više od 5.700 gledatelja. 

U Hrvatskoj je Bosanski lonac krenuo u kinodistribuciju u Hrvatskoj 12. listopada, a prema podacima distributera (zaključno sa srijedom, 6. prosinca), film je pogledalo 4.505 gledatelja. 

U istom periodu film je prikazivan i u Bosni i Hercegovini, gdje je premijerno predstavljen na Sarajevo Film Festivalu, u sekciji Open Air. Nakon premijere pred rasprodanim gledalište, Bosanski lonac je na Sarajevo FF-u prikazan je još sedam puta. Film je u BiH sveukupno pogledalo 6.885 gledatelja. 

Osim kinodistribucije, film vodi i bogat festivalski život. Nedavno je prikazan u sklopu konkurencije Međunarodnog filmskog festivala Indije u Goi, a prije toga imao je i marokansku premijeru u natjecateljskom programu Međunarodnog festivala autorskog filma u Rabatu. Između ostalog, prikazan je i u Tallinnu, na festivalu Black Nights. 

Glavnu ulogu u filmu igra bosanskohercegovački glumac Senad Bašić koji je utjelovio Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu. Producent filma je Stanislav Babić (Telefim), a koproducenti su kuće Nanook Film Vienna (Austrija) i KFU Oktavijan (BiH).

S redateljem Marinkovićem smo povodom distribucije u Hrvatskoj u listopadu snimili i video intervju. Ostale video intervju možete pogledati na našem YouTube kanalu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.