Preskoči na glavni sadržaj

VIDEO: Otkrij Bosanski lonac uz Pavu Marinkovića

U nastavku kampanje Hrvatskog audiovizualnog centra Otkrij naš novi film započete prošle godine, pokrećemo serijal kratkih video intervjua kojima nastojimo publici približiti filmske stvaraoce iza i ispred kamere, čiji se radovi ove jeseni i zime prikazuju u hrvatskim kinima. Razgovarali smo s Pavom Marinkovićem, redateljem i scenaristom filma Bosanski lonac, koji se trenutno prikazuje u kinima diljem zemlje.

"Faruk je nekad bio pjesnik koji je obećavao, došlo je do rata u Bosni, pobjegao je u Austriju, i tu je počeo kopnjeti kao umjetnik i kao čovjek, i ne znajući, izgubio je vlastitu sigurnost. Nakon toliko godina života u Austriji, odjednom ga žele deportirati. Taj put borbe ostanka u Austriji počinje biti putem njegovog iskupljenja," opisuje film Bosanski lonac svojim riječima Pavo Marinković.

Redatelj otkriva da je ulogu Faruka pisao s jednim glumcem na umu - Senadom Bašićem. Slučajnost je da je Bašić igrao lika istoga imena u humorističnoj TV seriji Lud, zbunjen, normalan

"Ja sam potpuno iracionalno to lice nazvao Faruk, ne razmišljajući o seriji. Ime mi se toliko dopalo, da mi se svaka promjena imena zbog serije činila glupa. Prije Sarajeva sam nazvao Senada i predložio mu da svoj prvi sljedeći intervju nazove 'Važno je zvati se Faruk'," otkriva Marinković.

Uz Bašića, međunarodni glumački ansambl čine Bruna Bebić kao Farukova partnerica, Goran Grgić kao Farukov prijatelj i vlasnik restorana, Admir Glamočak je domar kazališta, a Brigit Stöger je glumica i producentica koja vodi kazalište zajedno sa svojim zaručnikom i pomalo ludim redateljem kojeg glumi Andreas Kiendl. U ostalim ulogama su dobitnik nagrade za najboljeg europskog glumca Zlatko Burić, te Igor Kovač, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger i mnogi drugi.

Njegovi su likovi, objašnjava, s glumcima spojeni sasvim "organski" i cijeli proces castinga tekao je glatko. 

"Bruna Bebić je došla odmah poslije (Senada). S njom sam puno radio, imali smo dva filma zajedno - Trešetu i Ministarstvo ljubavi, jednu kazališnu predstavu je igrala u mom komadu. Poznam je kao glumicu i mislim da si baš pašu ona i Senad," rekao je redatelj koji je Farukovu priču ispričao, djelomično, iz vlastitog iskustva.

"Ja sam više puta imao austrijsku dozvolu boravka, pa je onda više puta nisam imao. Puno toga je iz osobnog iskustva. Nije lako biti umjetnik u tuđini, pogotovo ako su vam riječi alat, pa se morate izražavati na stranom jeziku. Nisu to baš ugodni putevi, ali htio sam to svoje iskustvo pretočiti u film. Ako film nije iskren, bolja da se niti ne snimi" komentira Marinković. 

Bosanski lonac u kinima je od 12. listopada. Rasporede projekcija pronađite na pojedinačnim stranicama nezavisnih kina i multipleksa Cinestar.

Redatelj i scenarist je Pavo Marinković. Direktor fotografije je Peter Roehsler koji je ujedno i koproducent filma. Montažer je Dubravko Slunjski, scenograf Burkahard Stuhlecker, kostimografkinja Gordana Rapić, majstorica maske Ana Bulajić-Črček, skladatelj Teg Regklis, a glavni producent filma je Stanislav Babić (Telefilm). 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.