Preskoči na glavni sadržaj

Bosanski lonac Pave Marinkovića u kinima diljem zemlje od 12. listopada

Nakon svečane premijere održane u utorak, 10. listopada u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema, dugometražni igrani film scenarista i redatelja Pave Marinkovića i producenta Stanislava Babića (Telefilm), Bosanski lonac, od 12. listopada prikazuje se u kinima diljem Hrvatske. 

Film je svoju svjetsku premijeru imao pred rasprodanim gledalištem na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu, u sekciji Open Air, a glavnu ulogu odigrao je poznati bosansko-hercegovački glumac Senad Bašić, široj javnosti poznat po ulozi Faruka Fazlinovića u seriji Lud, zbunjen, normalan. Bašić glumi Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

“Sretan sam što što nakon zagrebačke premijere film Bosanski lonac Pave Marinkovića kreće u distribuciju po hrvatskim gradovima. U istom periodu je i distribucija u BiH i uvjeren sam da će publika biti zadovoljna. Ovim putem pozdravljam publiku, ali i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog filma,” rekao je glavni glumac.

Osim Senada Bašića, u Bosanskom loncu glume Bruna Bebić kao Farukova partnerica, Goran Grgić kao Farukov prijatelj i vlasnik restorana, Admir Glamočak je domar kazališta, a Brigit Stöger je glumica i producentica koja vodi kazalište zajedno sa svojim zaručnikom i pomalo ludim redateljem kojeg glumi Andreas Kiendl. U ostalim ulogama su dobitnik nagrade za najboljeg europskog glumca Zlatko Burić, te Igor Kovač, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger i mnogi drugi.

Premijere filma uz prisustvo redatelja i glavnog glumca održat će se i u Osijeku (11. listopada), Rijeci (12. listopada) i Puli (13. listopada), a od četvrtka, 12. listopada Bosanski lonac kreće u kinodistribuciju diljem Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine.

"Početak kinodistribucije je pravi početak života jednog filma, njegovo puštanje u život. Sretan sam što će “Bosanski lonac” igrati u toliko kino dvorana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Htio bih da taj život potraje što duže. I nadam se da će publika emotivno, ali i s okrepljujućim smijehom pratiti Farukov put iskupljenja koji je možda neobičan, ali svima nama blizak," izjavio je scenarist i redatelj filma, Pavo Marinković.

Direktor fotografije je Peter Roehsler koji je ujedno i koproducent filma. Montažer je Dubravko Slunjski, scenograf Burkahard Stuhlecker, kostimografkinja Gordana Rapić, majstorica maske Ana Bulajić-Črček, skladatelj Teg Regklis, a glavni producent filma je Stanislav Babić (Telefilm).

Film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.