Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade Lani Kosovac, Petri Zlonogi i Borisu Poljaku

Filmovi Lane Kosovac i Petre Zlonoge nagrađeni su na upravo završenom 12. Tabor Film Festivalu, međunarodnom festivalu kratkometražnog filma, dok je glavna nagrada u domaćoj konkurenciji 7. Festivala mediteranskog filma Split pripala Borisu Poljaku i njegovom eksperimentalnom Autofocusu.

U domaćoj konkurenciji 12. Tabor Film Festivala najboljim je filmom proglašen film Mrzim te redateljice Lane Kosovac, priča o djevojčicama Dunji i Lindi koje lutaju gradom u ljetnu noć, dok njihove majke doma tulumare. Posebna je pohvala u domaćoj konkurenciji dodijeljena filmu Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona.

Grand Prix u međunarodnoj konkurenciji odnio je film Los Retratos (Portreti) kolumbijskog redatelja Ivána Davida Gaone. Nagradu za najbolji eksperimentalni film dobila je Petra Zlonoga za svoj film Gladanimaciju koja tehnikom olovke i tuša na papiru tematizira vječni krug gladi za životom.

Paralelno s Taborom, u Splitu se održavalo sedmo izdanje Festivala mediteranskog filma Split. Nagradu za najbolji domaći kratkometražni film, u programu Ješke, dobio je Autofocus Borisa Poljaka, dokumentarno-eksperimentalni hibridni uradak o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća kod Nina, koju svake godine posjete brojni turisti. Glavnu su nagradu festivala, za najbolji dugometražni film u međunarodnom programu, ravnopravno podijelili španjolski film Ranjena i egipatski Trg.

Oba festivala financirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a detalje o svim nagradama i filmovima možete pronaći na stranici Tabor Film Festivala, odnosno Festivala mediteranskog filma Split.

Naslovne fotografije: Mrzim te; Glad; Autofocus

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.