Preskoči na glavni sadržaj

Dva hrvatska filma u konkurenciji Karlovih Vara

U natjecateljskom programu 49. izdanja prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, koje se održava od 4. do 12. srpnja, bit će prikazana i dva domaća naslova. Hrvatska manjinska koprodukcija Spomenik Michaelu Jacksonu Darka Lungulova natječe se u programu East of the West, a Autofocus Borisa Poljaka u dokumentarnoj konkurenciji.

Spomeniku Michaelu Jacksonu ovo će biti svjetska premijera. Ova crna komedija nastala je u koprodukciji Srbije, Njemačke, Makedonije i Hrvatske, a u programu East of the West natjecat će se s dugometražnim igranim filmovima iz Istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Priča je to o Marku koji živi u malom srpskom selu na izdisaju, a njegova žena Ljubinka, duboko razočarana, odlučuje ga napustiti. Marko dolazi na ideju da spasi svoje selo i zadrži ljubav svog života izgradnjom spomenika Michaelu Jacksonu. Uspijeva uvjeriti najbliže prijatelje da mu pomognu. Međutim, gradonačelnik ima drugačiji plan te uz pomoć ekstremističke skupine Čista Srbija nastoji spriječiti Marka u njegovoj namjeri. 

Producenti filma su Snežana Penev i Darko Lungulov, koji potpisuje i scenarij. Direktor fotografije bio je Mathias Schoeningh, scenograf Kiril Spaseski, a za glazbu je bio zadužen Dejan Pejović. Glumačku postavu čine Boris Milivojević, Nataša Solak Tapušković, Dragan Bjelogrlić, Mirjana Karanović, Ljuba Bandović, Toni Mihajlovski i Branislav Trifunović. Hrvatski koproducent filma je Boris T. Matić iz kuće Propeler Film.

Autofocus redatelja i scenarista Borisa Poljaka hibrid je dokumentarnog i eksperimentalnog filma. Snimljen je tehnikom skrivene kamere, a prati mnogobrojne turiste koji svakodnevno pohode crkvu sv. Nikole kraj Nina, smještenu u pitoreskni ambijent na vrhu brda. Poljak turiste transformira u glumce u predstavi, dajući duhovit komentar na način na koji konzumiramo kulturu i turističke lokalitete.

Prije mjesec dana Autofocus je osvojio nagradu za najbolji kratkometražni film festivala Visions du Réel u Nyonu. Međunarodnu premijeru imao je lani u Sarajevu, a do sada je nagrađen i na Liburnia Film Festivalu, 25 FPS-u i Danima hrvatskog filma. Uz Poljaka, na filmu su radili i Damir Čučić kao montažer i izvršni producent, Martin Semenčić kao dizajner zvuka i Milva Čučić kao producentica. Film je producirala kuća Milva film i video.

Spomenik Michaelu Jacksonu i Autofocus sufinancirani su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Više o ovogodišnjem programu Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, jedne od najvažnijih europskih filmskih manifestacija, potražite na službenim stranicama.

Naslovne fotografije: Spomenik Michaelu Jacksonu; Autofocus

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.