Preskoči na glavni sadržaj

Mnoštvo hrvatskih filmova, projekata i filmaša na 34. Filmskom festivalu u Trstu

Mnoštvo hrvatskih filmova raznih rodova i vrsta prikazat će se na 34. izdanju Filmskog festivala u Trstu, koji se u tom talijanskom gradu odvija od 21. do 28. siječnja. Osim toga, u industrijskom djelu festivala u raznim programima sudjeluju i hrvatski filmaši i projekti.

U sklopu natjecateljskog programa dugometražnih filmova prikazat će se višestruko nagrađivani dugometražni prvijenac redatelja Jurja Lerotića, Sigurno mjesto. U istoj sekciji natječu se i dvije manjinske koprodukcije. Riječ je o filmovima Vizija leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija (hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film) te Probudi me Marka Šantića, koji je nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Jaka produkcija (koproducent je Jure Bušić). 

Hrvatska produkcija se u dokumentarnoj konkurenciji predstavlja s čak tri naslova. Jedan od njih je film Dezerteri autora i producenta Damira Markovine. Druga dva filma nastala su u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji: Dosje Labudović: Nesvrstani redateljice Mile Turajlić (koproducenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, Restart) i Novi imperij Anne Shishove (koproducent je Siniša Juričić, Nukleus Film). Još se jedna Restartova koprodukcija predstavlja u sklopu nenatjecateljske dokumentarne sekcije, a riječ je o filmu Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas Mile Turajlić (koproducenti su također Vanja Jambrović i Tibor Keser).

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma svjetsku premijeru imat će film Plima autorice Eve Vidan

U sklopu programa Special Events prikazuje se, pak, manjinska koprodukcija Najsretniji čovjek na svijetu redateljice Teone Strugar Mitevske (hrvatska koproducentica je Vanja Sremac, Terminal 3).

Osim toga, film A Soft Hiss of This World talijanskih redatelja Federica Cammarate i Fillipa Foscarinija o povijesti Vukovara, koji je nastao u sklopu rezidencije talijanskih autora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, natječe se za Corso Salani nagradu. 

Selekciju festivala možete pregledati ovdje

Filmaši i projekti na industrijskom dijelu festivala

Za vrijeme trajanja Filmskog festivala u Trstu, od 22. do 25. siječnja odvija se i industrijski program When East Meets West 2023

U sklopu koprodukcijskog foruma, koji je središnji događaj industrijskog programa, pred više od 600 filmskih profesionalaca predstavit će se 22 projekta iz 19 zemalja, a jedan od njih je i projekt Mjerenje neba redatelja Petra Oreškovića i producenta Siniše Juričića (Nukleus film).

Uz to, u sekciji Last Stop Trieste, namijenjenoj projektima dokumentarnih filmovima koji su skoro završeni, a koji su se ranije predstavljali na partnerskim platformama (Ex-Oriente, BDC Discoveries, Docu Rough Cut Boutique, Baltic Sea Docs, ZagrebDox PRO, When East Meets West), sudjeluje i projekt Snajka: Dnevnik očekivanja redateljice Tee Vidović Dalipi, koji nastaje u produkciji Restarta (producent je Oliver Sertić), u koprodukciji s kućama STEfilm (Italija) i Mobius (Kosovo). Tu će se predstaviti i projekt koji nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, a čija je koproducentica Sabina Krešić (Fade In) - 1 Dan, 365 sati redateljice Eylem Kaftan iz Turske. Projekti u ovoj sekciji natječu se za HBO Europe nagradu koju dodjeljuje međunarodni tročlani žiri. Voditeljica programa Last Stop Trieste te jedna od selektorica je hrvatska filmašica s nizozemskom adresom, Rada Šešić

Sekcija This is It namijenjena je projektima dugometražnih igranih filmova koji imaju snažan vizualni i umjetnički potpis, a nastaju u koprodukciji s Italijom. Među deset odabranih naslova, tu je projekt Fiume o morte! redatelja Igora Bezinovića i producenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera (Restart, Hrvatska) te koproducenata iz Slovenije (Nosorogi) i Italije (Videomante). Uz to, u This is It predstavlja se i projekt Iskupljenje slovenske redateljice Sonje Prosenc, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Wolfgang&Dolly (koproducentica je Tamara Babun). 

Program namijenjen razvoju kratkometražnih igranih filmova, MIDPOINT Shorts, predstavlja pet projekata, a među njima je i Welcome Home autora Filipa Jembriha koji živi i radi u Sloveniji, no u budućem filmu istražuje svoje hrvatske korijene. 

Bogati industrijski program Filmskog festivala u Trstu uključuje i mnoge radionice i platforme za umrežavanje i usavršavanje, a u nekima od njih sudjeluju i hrvatske filmašice. Katarina Prpić (Antitalent) tako je sudionica EAVE Slatea koji se održava drugu godinu zaredom. U programu sudjeluje osam predstavnika produkcijskih kuća, a radit će podijeljeni u dvije grupe. Jednu grupu sudionika vodit će, između ostalih, i hrvatska producentica Ankica Jurić Tilić (Kinorama). 

Na radionici First Cut+, namijenjenoj projektima dugometražnih filmova, sudjeluje i projekt Što da se radi redatelja Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića (Petnaesta umjetnost). Međunarodni tročlani žiri će jednom od projekata dodijeliti i nagradu TRT Prize, u vrijednost od 5.000 eura. 

Nadalje, u radionici Impact Zone, koja se fokusira na marketinšku strategiju, sudjeluje hrvatska redateljica i producentica Ivana Marinić Kragić (Marinis Media), a Petra Babić (Restart) sudjeluje na radionici o VoD platformama ‒ The On Demand Ecosystem

Osim toga, na inicijativu DKE ‒ Ureda MEDIA u Italiji (Torino), DKE ‒ Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s drugim MEDIA uredima organizira događanje Breaking News u sklopu kojeg će se najaviti ključne izmjene i rokovi poziva te ostale novosti vezane uz Potprogram MEDIA u 2023. godini. Događanje moderira voditeljica DKE ‒ Ureda MEDIA Hrvatske, Martina Petrović. Događanje je na rasporedu 24. siječnja. 

Također, voditelji/ce Ureda MEDIA bit će dostupni za individualne konzultacije u sklopu događanja Meet the Creative Europe Desks. 

Filmski festival u Trstu održava se od 21. do 28. siječnja, a riječ je o vodećem talijanskom festivalu posvećenom filmovima i filmašima iz srednje i istočne Europe. Više detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.