Preskoči na glavni sadržaj

Festival 'Black Nights': u Tallinnu uspješno održana svjetska premijera filma Probudi me Marka Šantića

Hrvatska manjinska koprodukcija Probudi me redatelja Marka Šantića i scenarista Gorana Vojnovića, Marka Šantića i Sare Hribar svoju svjetsku premijeru imala je 21. studenog, u punoj kino dvorani Apollo Kino na Filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu u natjecateljskom programu Critics’ Picks.

"Od prve verzije scenarija do svjetske premijere trajalo je jako dugo, zato je i naša satisfakcija nakon projekcije bila jako velika. Posebno me veseli da nakon gledanja, film pokreće debatu i gledatelji ga tako brzo ne zaboravljaju. 'Probudi me' sad nastavlja svoj festivalski put, a iduće godine kreće u kinodistribuciju," rekao je redatelj Marko Šantić nakon svjetske premijere filma.

Hrvatski koproducent filma Jure Bušić (Jaka produkcija) podijelio je dojmove povodom premijernog prikazivanja: "Estonska publika je odlično prihvatila film te su reakcije od publike i kritike nakon premijere u Tallinnu bile izvanredne. Atmosfera na festivalu nakon svjetske premijere je bila odlična. Bila nam je velika čast sudjelovati u ovako uspješnom filmu u kojem je veliki udio imala i hrvatska autorska i tehnička ekipa. Brojna publika je nakon premijere posebno pohvalila i direktora fotografije Ivana Zadru i montažera filma Vladimira Gojuna. Sam proces pripreme, snimanja i postprodukcije je trajao jako dugo tako da je sudjelovanje na A festivalu lijepa satisfakcija za trud i angažman cijele ekipe i glumaca."

Nakon svjetske premijere, objavljena je i recenzija filma na portalu Cineuropa koju možete pročitati na ovoj poveznici

Probudi me je priča o Roku koji se budi u bolnici gdje je završio bez svijesti nakon nesreće u hotelu u kojem radi. Ne sjeća se svoje djevojke, posla, ni stana u kojem živi. Sve čega se sjeća je rodni grad i dom koji je dijelio s majkom i mlađim bratom. Ubrzo nakon povratka kući Rok primjećuje da tamo više nije dobrodošao. Polako slaže mozaik i shvaća koliko je bio podložan manipulacijama svojih prijatelja i koliko je njegova prošlost bila problematična. Jasno mu je da njegov brat sada ide istim putem. Prvi put Rok prihvaća odgovornost, želi stati na kraj lošoj obiteljskoj povijesti i spriječiti da se ona ponovi.

Uloge u filmu ostvarili su Jure Henigman, Timon Šturbej, Nataša Barbara Gračner , Živa Selan, Jurij Drevenšek, Tamara Avguštin, Benjamin Krnetić, Blaž Setnikar, Dražen Kühn i mnogi drugi.

Direktor fotografije je Ivan Zadro, montažer slike Vladimir Gojun, skladatelj Jan Vysocky, scenograf Marco Juratovec, kostimografkinja Tina Bonča, majstorica maske Lija Ivanič, oblikovatelji zvuka su Ognjen Popić, Zoran Maksimović i Julij Zornik, snimatelj zvuka Grega Švabić, a direktor filma je Luka Rus.

Na filmu je sudjelovao veliki broj hrvatske ekipe. Osim scenaristice, direktora fotografije i montažera filma na filmu su između ostalih sudjelovali i majstor rasvjete Zdenko Bilandžija, rasvjetljivači Tomislav Zainko, Marko Kruljac, Aleksa Grujić i prvi pratitelj kamere Ivan Ivče.

Producenti filma su Danijel Hočevar i Zala Opara, a koproducenti filma Jure Bušić, Dimče Stojanovski i Stefan Orlandić.

Film je nastao u produkciji Vertiga (Slovenije), i koprodukciji Jake produkcije (Hrvatska) te Living picturesa (Srbija). Sufinanciran je sredstvima Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, francuske kolektivne organizacije Sacem i fonda Eurimages.

Podsjetimo, na festivalu 'Black Nights', koji se odvija sve do 27. studenog, prikazuje se sveukupno osam hrvatskih (ko)produkcija: Pelikan Filipa Herakovića (First Feature Competition), Tragovi Dubravke Turić (Baltic Film Competition), Probudi me Marka Šantića (Critics' Picks), Čovjek bez krivnje Ivana Gergoleta (First Feature Competition), Kapa Slobodana Maksimovića (Children's Competition), Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića (Children's Competition), Pisma na kraju šume Jelene Oroz (Shorts Kids Animation Competition) i Mišja kuća Timona Ledera (Shorts Kids Animation Competition). 

Filmski festival u Tallinnu Black Nights (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi koji posjeti oko 80.000 gostiju godišnje. Od 2014. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju, zajedno s ostalih 14 festivala u svijetu. Osim u Tallinnu, festival se odvija i u gradu Tartu. Sve informacije o festivalu i programu pronađite na službenoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.