Preskoči na glavni sadržaj

Projekt Tee Vidović Dalipi na Docu Rough Cut Boutiqueu 2022. 

Projekt dugometražnog dokumentarnog filma Snajka traži sreću autorice Tee Vidović Dalipi i producenta Olivera Sertića, koji nastaje pod okriljem Restarta, u koprodukciji s kućama iz Italije i Kosova, jedan je od samo pet odabranih za sudjelovanje na Docu Rough Cut Boutique programu koji nastaje u organizaciji Sarajevo Film Festivala i inicijative Balkan Documentary Center iz Sofije. 

"Izbor od pet projekata nudi bogat spektar dokumentarnih stilova i umjetnički pogled na stvarnost oko nas. Od zapanjujućeg projekta koji istražuje moć i skrivene priče arhivskih snimaka, postavljajući pitanja o naizgled neobjašnjivoj ovisnosti čovječanstva o ratu, do ljubavnih priča koje su duboko potresene razlikama u društvenim ponašanjima partnera, od izazova života u samoći do promatranja borbe onih koji su gurnuti da se suprotstave mainstream društvu. Većina naših filmaša još je na početku svoje karijere. Njihova srca vrište da ispričaju svoje priče, a mi se svi veselimo što ćemo moći sudjelovati u iznošenju najboljeg od njihovog potencijala na međunarodnu scenu", rekle su Rada Šešić i Martichka Bozhilova, direktorice Docu Rough Cut Boutique programa. 

U ovogodišnjem izdanju programa namijenjenom dokumentarnim filmskim projektima u fazi postprodukcije s područja Jugoistočne Europe je i hrvatski projekt koji nastaje u produkciji kuće Restart, film Snajka traži sreću autorice Tee Vidović Dalipi. Radi se o opservacijskom dokumentarcu o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, novorođenoj djevojčici Fridi i pokušaju novog zajedničkog života, razapetog između očekivanja obitelji i okoline u kulturno nespojivim društvima koja ne prihvaćaju različitosti. Cijeli sinopsis, kao i trailer filma možete pogledati na ovoj poveznici

Tea Vidović Dalipi uz Dinku Radonić film je i snimila. Za montažu je zadužena Jelena Maksimović, a snimatelj zvuka je Hrvoje Radnić. Producent je Oliver Sertić, a koproducenti Stefano Teald (talijanski STEfilm) i Bujar Kabashi (kosovski Möbius). Projekt su dosad podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmska komisija Torino Piemonte i Ured za kulturu Grada Zagreba. Snajka je krajem prošle godine predstavljena i na IDFA Forumu u Amsterdamu, odnosno na njegovom pitching dijelu (Forum Pitch), namijenjenom projektima dokumentarnih filmova i serija koji traže financijske i distribucijske partnere. 

Popis svih odabranih projekata možete pronaći na ovoj poveznici

Program Docu Rough Cut Boutique sastoji se od tri modula, a obuhvaća grupne i pojedinačne konzultacije vezane uz projekt i njegovu montažu, zatvorene projekcije i prezentaciju projekata za goste industrijskog programa Sarajevo Film Festivala - CineLink Industry Days. Uz pet odabranih projekata ove godine, u znak solidarnosti s Ukrajinom, Docu Rough Cut Boutique u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom podržat će i šesti projekt iz Ukrajine za sudjelovanje u drugoj i trećoj sesiji programa.

Sarajevo Film Festival ove se godine, prvi put pod vodstvom novog direktora Jovana Marjanovića, održava od 12. do 19. kolovoza. 

Naslovna fotografija: scena iz filma Snajka traži sreću

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.