Preskoči na glavni sadržaj

Završilo snimanje dugometražnog dokumentarnog filma Fiume o morte! Igora Bezinovića

Početkom srpnja ove godine završilo je snimanje dokumentarnog filma Fiume o morte! Igora Bezinovića. Film koji nastaje u produkciji kuće Restart (producenti su Vanja Jamborvić i Tibor Keser) te u koprodukciji s kućama iz Italije i Slovenije, prati događaje nakon Prvog svjetskog rata vezane uz talijanskog pjesnika Gabrielea D’Annunzia.

Film rekonstruira događaje kada je Gabriele D’Annunzio, u pratnji oko tisuću pobunjenih talijanskih vojnika, u rujnu 1919. zauzeo grad Rijeku i proglasio je svojom mikro-državom. Uslijedilo je kratko razdoblje tijekom kojeg je Rijeka po mnogima postala svjetsko utočište umjetnika i slobodnih mislilaca, ali i mjesto procvata nacionalizma. Redovna talijanska vojska je nakon krvavih sukoba u prosincu 1920. D’Annunzia protjerala, no mnoge ideje koje su iznikle tijekom njegove riječke pustolovine ocrtale su se kasnije u vrijeme Mussolinijeva režima.

Snimanje se odvijalo u Rijeci (Hrvatska), Trstu (Italija), u D’Annunzijevoj rezidenciji Vittoriale degli Italiani u Gardoneu na jezeru Garda (Italija), te na talijanskom dijelu krške visoravni Kras.

"Presretan sam što je dugi proces maštanja, istraživanja, planiranja, traženja nepoznatih lokacija i upoznavanja novih ljudi zadobio audiovizualnu formu. Ideje su postali kadrovi i taj osjećaj je sjajan. Stvaranje priče o okupaciji Rijeke u kojoj povezujemo prošlost i sadašnjost našeg voljenog grada je uzbudljiva avantura i jedva čekam da snimljeni materijali kroz montažu dobiju ritam i trajanje," rekao je redatelj filma Igor Bezinović

Producenti filma Fiume o morte! su Vanja Jambrović i Tibor Keser za Restart (Hrvatska), uz koproducenticu Marinu Gumzi za produkciju Nosorogi iz Slovenije i Ericu Barbiani za kuću Videomante iz Italije. Film je podržao Hrvatski audiovizualni centar, Potprogram MEDIA Kreativne Europe, fond Eurimages te RE-ACT. Dodatna financijska sredstva osigurali su Grad Rijeka, Grad Zagreb, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Ministarstvo kulture Republike Italije, Audiovizualni fond Furlanije-Julijske krajine i Ministarstvo kulture Republike Slovenije.

Naslovne fotografije: snimanje filma Fiume o morte!

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.