Preskoči na glavni sadržaj

Misliti film: Cinemaniac XX

Izložba Misliti film: Cinemaniac XX održava se kao popratni program 68. Pulskog filmskog festivala i ostaje otvorena do 29. srpnja 2021. godine u Gradskoj galeriji Pula (Kandlerova 8). Jubilarni, 20. Cinemaniac prilika je da se posjetitelji prisjete serije izložbi koja je dva desetljeća u Puli bila mjesto susreta umjetnosti, umjetnika i publike, gradila prostor istraživanja i predstavljanja recentne hrvatske i međunarodne produkcije filmova umjetnika, umjetničkog videa, eksperimentalnoga i alternativnog filma te multimedijalnih instalacija, formirajući mjesto gdje se otkriva i artikulira baština filma umjetnika i gdje se publici predstavljaju umjetnici i radovi antologijskog značaja. 

Iz godine u godinu, stvarajući dijalog s Festivalom, formirajući nove prostore gledanja i mišljenja filma, razvijajući se kroz dvadeset godina organizatori ističu kako su izložbom učili, gledali, rasli, zajedno s publikom.

Usmjerene na odnose slike i svijeta, pokretne slike umjetnika uspostavljaju odnos prema aktualnim filmskim i umjetničkim strujanjima, novim vizualnim jezicima suvremene umjetnosti, koji omogućavaju poglede na umjetničke pojave i aktualne estetske i društvene fenomene.

Ovogodišnje izdanje zamišljeno je kao dokumentacijska izložba u Gradskog galeriji u Puli, koja će usmjeriti pogled unazad na dosadašnja iskustva i promišljanja različitih tematskih koncepcija – od istraživanja baštine alternativnog, eksperimentalnog i amaterskog filma i video umjetnosti 60-ih i 70-ih u SFRJ kroz pogled na pulski festival MAFAF (2010) i Motovunski video susret 1976 (2015), retrospektivni pogled na CINEMANIAC X (2011), interes za odnos arhitekture i filma (2009), Filmski letak Slobodana Šijana (2012) i Paper Movies (2014). Video televizija anticipacija (2017) mapirala je kreativnu ulogu televizije u razvoju videa, dok su se satelitske izložbe Desktop Cinema i Nove kolekcije iste godine bavile utjecajima televizije i interneta na recentnu produkciju umjetnika. Izložbom Misliti film (2013) koja propituje film kao sustav reprezentacije, "tehnologiju društva", kompleksan sistem produkcije i reprodukcije pokretnih slika Cinemaniac je obilježio 60-tu obljetnicu Festivala igranog filma u Puli, a izložba FORUM (2016) predstavila je dvije umjetničke pozicije: Jasminu Cibic i Assafa Grubera, kroz istraživanje odnosa estetike i politike, institucija i moći, dok je Muzej pronađenog filma (2018) ukazao je na "sjećanje filma" i emancipacijski potencijal found footagea. misliti film… misliti kino (2019) nastavilo je promišljati sjećanje i budućnost filma i kina, a iste je godine realizirana samostalna izložba Gorana Trbuljaka, dok se pandemijski Cinemaniac Prazni sati (2020) osvrnuo na ispražnjeni potencijal društva i prostora.

Osim dokumentacijskog dijela izložbe, dvadeseti Cinemaniac donosi posvetu MMC Luka, nezaboravnom prostoru gdje je izložba nastajala, uranjajući galeriju i publiku u mrak projekcija, te kolaž Marka Tadića iz serije Imagine a Moving image i kratki eksperimentalni found footage Elvisa Lenića Monolog o Puli.

CINEMANIAC > MISLITI FILM okupio je različite umjetničke pozicije koje formiraju specifičan odnos prema ideji filma kao "prostora mišljenja", mjesta u kojem se reflektiraju aspekti društva, ideologije, kulture, ulazeći u institucionalne prostore galerija, muzeja, kina, festivala, u smislu otvaranja društvenog prostora u kojem se
aktivno radi na značenjima, pričama, povijesti i funkcijama kulturnog materijala, a u javne se prostore uvode teme i ideje, stvarajući aktivnu interakciju socijalnog i kulturnog polja. U tom smislu, izložba predstavlja aktivan kontekst gdje se integriraju društveni, kulturni i estetski aspekti, opisuju i publici predstavljaju kreativni i
istraživački procesi i konteksti iz kojih proizlaze, te nagovješta imaginacija i perspektive budućnosti. – Branka Benčić

CINEMANIAC > MISLITI FILM predstavlja višegodišnju istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, koja se od 2002. godine realizira kao popratni program na Pulskom filmskom festivalu.

Kustosica: Branka Benčić / Dizajn izložbe: Oleg Morović
Organizator: UO Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost
Partner: Pula Film Festival
Izložba je realizirana sredstvima Grada Pule, Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra, te Istarske županije.

Više informacija, fotografije i kontakti dostupni su ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.