Preskoči na glavni sadržaj

Iz tvornica u metaverse: izložba Marija Mu 'Mjesta susreta' u Galeriji Nova bavi se uvjetima rada nakon pandemije

U ponedjeljak 6. lipnja u Galeriji Nova otvara se samostalna izložba Mjesta susreta umjetnika Marija Mu koju kurira Ana Kovačić i instalacija Isidore Todorić u Showroomu galerije koju kuriraju dvije mlade umjetnice Nina Goropečnik i Lara Reichmann.

"Mjesta susreta" je samostalna izložba Marija Mu, umjetnika koji živi u Berlinu, s novim radom koji se bavi temama vezanim za suvremene uvjeta rada, video igre i okoliš koji je izgradio čovjek, bilo da je riječ o arhitekturi ili samom prostoru video igre. Rad mapira kontekst uvjeta rada nakon pandemije, odnosno svojevrsni prelazak iz klasičnih prostora rada – tvornica, u metaverse. "Film Sites of Encounter" rađen je gejmerskom tehnologijom, kompjuterski generiranom slikom, a sastoji se od devet manjih epizoda koje oblikovane ritmom dijaloga istražuju utjecaj kapitalističke proizvodnje na ekologiju iskustva svakodnevice.

Rad će u Galeriji Nova biti predstavljen u tri cjeline koje funkcioniraju kao točke susreta posjetitelja u prostoru. Povezujući tri ekrana na kojima će se gledati djelovi filma, dizajn Andra Giunia se infiltrira u prostor galerije prelazeći okvire estetskog, postajući sredstvo mapiranja puta koji prolaze protagonisti filma. Arhitektura i krajolik kojim oni prolaze čine gejmificiranu kartu radnih uvjeta u suvremenom svijetu, neodoljivo nas podsjećajući na napuštene privatizirane tvornice, ali i nikada do kraja izgrađene prostore jednog tranzicijskog društva.

Mario Mu rođen je 1987. u Metkoviću, živi i radi u Berlinu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, i magistrirao na Umjetničkom sveučilištu u Berlinu, Njemačka, nakon čega je bio aktivni član Research Center for Proxy Politics.

Rad Isidore Todorić (simple eyes)(six each side of the head) izravno odgovara na zatečenu situaciju ispred Galerije Nova. U blizini Showrooma Galerije Nova nalazi se betonska žardinjera, a osim velikog kestena ispred galerije, to je jedino unaprijed određeno mjesto gdje se može uspostaviti kurirana priroda. Nedavno je jedna posebna situacija – invazija šišarskog moljca, poremetila red tog malog ekosustava i zbog parazita je sve što je tamo raslo moralo biti iščupano. Ovaj gotovo neprimjetan događaj, čije su točne okolnosti nepoznate, postao je polazište za site-specific projekt umjetnice Isidore Todorić. Suptilna intervencija u žardinjeri postavlja okvir za virtualni prostor njenog rada kojemu se može pristupiti putem QR koda, polu-izmišljene rekonstrukcije onoga što se dogodilo, dodirujući teme vidljivosti, pripovijedanja i arhiviranja.

Isidora Todorić pohađa magisterij iz kiparstva i suvremene umjetničke prakse na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, gdje je prethodno završila diplomski studij na odsjeku za video i nove medije. Semestar je provela na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Taktikom promatranja, prikupljanja i arhiviranja građe iz prostora koji obitava, Todorić istražuje primarne oblike društva i umjetnosti.

Program podržavaju Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura Nova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.