Preskoči na glavni sadržaj

Izložba Prisluškivanje Tonija Meštrovića u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka

U četvrtak, 14. travnja 2022. u 19 sati, paralelno s izložbom Riječi i slike, otvara se u dvorani Jaslice samostalna izložba Tonija Meštrovića Prisluškivanje. Kustosica je Sabina Salamon. 

Toni Meštrović u posljednjih je nekoliko godina temu nadziranja učinio svojom omiljenom temom. U seriji od nekoliko izložbi razvijao je mogućnosti zatvorenog kruga, najprije kroz interaktivnost s posjetiteljima u splitskoj Galeriji umjetnina, zatim u Salonu Galić, gdje proučava tehnologiju nadzora kroz situaciju gdje ona nadzire samu sebe.

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Meštrović će predstaviti novu audiovizualnu instalaciju u kojoj središnje mjesto pripada uzajamnom djelovanju slike i zvuka, proizvodeći zvučni okoliš u kojem opažajnu ulogu umjesto oka preuzima sluh, na što navodi i sam naslov Prisluškivanje. Instalacija uključuje komponentu greške kao sustavne mogućnosti koja drastično mijenja ishod – videoslika postaje zvuk i, obrnuto, zvučna informacija (u TV monitoru) proizvodi sliku. 'Greška' u ovom slučaju podrazumijeva nestandardno spajanje video i audio signala, koji su nekompatibilni i time nefunkcionalni za primarnu namjenu, no upravo je to prostor umjetnikova interesa. Postaviti sustavni okvir unutar kojeg se razvija poetika prevođenja signala na principima slučajnosti i greške.

U zamračenoj dvorani jedini izvor vidljivosti dolazi s TV ekrana koji prenose nesugestivne crno-bijele apstraktne slike, dok se multikanalno zvučničko okruženje pokazuje u punoj kompozicijskoj punoći zahvaljujući procesuiranju računalnog algoritma kojim kontrolira kretanje zvuka i tu Meštrović nastupa kao autor, nadilazeći suhoparnost tehnološke datosti.

Projekt je razvijan u suradnji s Hannesom Hölzlom, SuperCollider sofverskim programerom.

Više informacija o izložbi Prisluškivanje potražite na ovoj poveznici, a dodatne informacije o paralelnoj izložbi radova iz svih zbirki MMSU-a, Riječi za gledanje, koja je namijenjena čitanju i gledanju, a uvjetovana je međusobnim odnosom slike i riječi ovdje

Naslovna fotografija: Toni Meštrović, Prisluškivanje, MMSU

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.