Preskoči na glavni sadržaj

Medijska kultura u reformi odgoja i obrazovanja – okrugli stol

U četvrtak, 28. travnja, u 13.30 sati u kinu Tuškanac u Zagrebu održava se okrugli stol o mjestu medijske kulture u procesu kurikularne reforme, koji organiziraju Udruga za promicanje vizualne kulture OPA i Hrvatski filmski savez.

Povodom stručne rasprave o prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje, Udruga za promicanje vizualne kulture OPA i Hrvatski filmski savez organiziraju okrugli stol o sadržajima i mjestu medijske kulture u prijedlozima kurikuluma Umjetničkog područja, kurikulumima Hrvatskog jezika te Likovne kulture i Likovne umjetnosti.

Osim same reforme, teme rasprave jesu i načini učenja i poučavanja medijske kulture u osnovnoj i srednjoj školi, mogućnosti školskih kurikuluma i projektne nastave, mogućnosti učenja i poučavanja medijske kulture u izvaninstitucionalnom okruženju te stručno osposobljavanje nastavnika u području medijske kulture.

U raspravi sudjeluju Diana Greblički-Miculinić (OŠ Špansko Oranice), članica stručne radne skupine za Hrvatski jezik, Gordana Košćec Bousfield (OŠ Poliklinike SUVAG) i Sonja Vuk (Akademija likovnih umjetnosti), članice stručne radne skupine za Likovnu kulturu i Likovnu umjetnost, Mirela Barbaroša-Šikić, savjetnica za Hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Marija Ratković Vidaković, tajnica Hrvatskoga filmskog saveza, i Uroš Živanović, voditelj projekta filmske pismenosti u Hrvatskom audiovizualnom centru. Raspravu moderira Ida Loher (OŠ Šestine), članica stručne radne skupine za Likovnu kulturu i Likovnu umjetnost te suosnivačica Udruge OPA.

Namjera je ovog susreta da se, temeljem fokusirane i konstruktivne diskusije, što cjelovitije predstave prijedlozi kurikuluma te da se ocijeni njihova dugoročna uloga u edukaciji medijske kulture kako bi, kao ishod okrugla stola, nastao zajednički prilog stručnoj raspravi o reformi.

Susret je posebno namijenjen učiteljima razredne nastave te nastavnicima Hrvatskog jezika, Likovne kulture i Povijesti umjetnosti, ali i svim drugim nastavnicima koje zanima vlastito osposobljavanje u području medijske kulture te uključivanje medijskih sadržaja u učenje i poučavanje.

Udruga za promicanje vizualne kulture OPA osnovana je na inicijativu učitelja likovne kulture, iz potrebe svih profesionalaca koji se bave edukacijom za vizualne umjetnosti i vizualnu komunikaciju te onih na čije se profesionalno djelovanje odražavaju kompetencije s tog područja. Svojim djelovanjem udruga želi skrenuti pozornost na važnost vizualne kompetencije u suvremenom (hrvatskom) društvu. Hrvatski filmski savez krovna je udruga neprofesijskih filmskih udruga koje u Hrvatskoj organizirano djeluju od 1928. godine (danas ih je pod okriljem HFS-a ukupno 45). S vremenom Savez postaje sjecište raznorodnih filmskih djelatnosti, a sve u cilju razvoja medijske pismenosti i kulture.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.