Preskoči na glavni sadržaj

Nastava filmske umjetnosti u kinu Tuškanac

U zagrebačkom kinu Tuškanac tijekom zimskih školskih praznika, od 4. do 9. siječnja 2016., održava se nastava filmske umjetnosti u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, na koju su pozvani svi srednjoškolci zainteresirani za film. 

Nastava filmske umjetnosti izvannastavna je aktivnost koja se odvija svake zime u kinu Tuškanac, a namjera joj je ponuditi nužna filmološka znanja i poticati razvoj filmske pismenosti kod srednjoškolaca – populacije koja je danas vjerojatno najaktivniji konzument filmske umjetnosti.

Tijekom pet nastavnih dana unutar ciklusa školskih praznika, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom manje poznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost i odgojnu vrijednost, značaj za filmsku povijest te zrelost srednjoškolskih učenika, a kako bi stekli što bolji uvid u bogatstvo filmske umjetnosti te načinili odmak od filmova kakve inače gledaju i na kakve su navikli.

Ovogodišnji filmovi na programu su: Ne pričamo o vama nego o djeci (Luka Rukavina, 2015.), Čudesna sudbina Amelie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001.), Neki to vole vruće (Billy Wilder, 1959.), Djeca raja (Majid Majidi, 1997.) i Edward Škaroruki (Tim Burton, 1990.)

Nakon projekcije svakog filma, slijedi zajednička analiza i interpretacija uza stručno vodstvo nositeljica aktivnosti, Ane Đordić, profesorice filmske umjetnosti i hrvatskog jezika i književnosti u XIII. gimnaziji u Zagrebu, i Jelene Modrić, docentice montaže na Akademiji dramske umjetnosti. 

Sudjelovanje je besplatno, a potrebno je prijaviti se na adresu hselec@gmail.com (Hrvoje Selec, stručni suradnik za revijske programe HFS-a) do petka, 25. prosinca 2015. Također, iako je program namijenjen prvenstveno učenicima, mogu se prijaviti i nastavnici i profesori koji su zainteresirani za metodiku poučavanja o filmskoj umjetnosti i uvođenje filmskih sadržaja u svoje kurikulume. 

Program je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Program nastave filmske umjetnosti potražite na poveznici s desne strane teksta. 

Naslovna fotografija: scena iz filma Ne pričamo o vama nego o djeci 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.