Preskoči na glavni sadržaj

Kino Mediteran je europsko kino mjeseca prema izboru FNE

Film New Europe, online publikacija i portal koji prati audiovizualnu i kinoprikazivačku industriju u 18 zemalja srednje i istočne Europe te Baltika ovaj mjesec izabrala je predstaviti rad Kina Mediteran.

Portal Film New Europe zajedno s Europa Cinemas već neko vrijeme provodi ovaj izbor, uzimajući pritom u obzir izazove s kojima se pojedino kino susreće i uspjehe koje postiže, a izbor Kina Mediteran stigao je kao najbolje priznanje nakon 2016. godine u kojoj su ostvarene zaista impresivne brojke. Kino Mediteran je zajednički projekt Festivala mediteranskog filma Split i gradova domaćina, a 2016. ušao je u mrežu Europa Cinemas.

Put Kina Mediteran je krenuo 2012. sa 33 projekcije u 11 gradova i privukao je 4.000 gledatelja. U 2016. godini prikazana su 102 europska i strana filma na 517 projekcija koje je posjetio 23.561 gledatelj. U 2015. godini digitalizirana su kina u Bolu, Hvaru, Imotskom, Komiži i Pirovcu, a prošle godine tom popisu su dodana kina u Supetru, Jelsi i na Lastovu.

'S obzirom da organiziramo kino program u malim gradovima i otočkim selima, gdje nije bilo kina desetljećima, naš najveći izazov je razvoj publike. Generacije mladih nisu imale priliku ići u kino u svom gradu i razviti tu naviku. Uz to, dodatan izazov je i to što više od polovice našeg repertoara čini nezavisni film.

Naš projekt odvija se u vrlo malim zajednicama – najveći grad u našoj mreži ima 9.000 stanovnika, svi ostali imaju manje od 3.000. Za vrijeme turističke sezone ti brojevi porastu, a s njima naravno, i broj publike. Baš zbog toga se moramo posebno truditi da privlačimo publiku i tijekom zimskih mjeseci. Vrlo smo sretni što se povećava broj posjetitelja i projekcija baš tijekom zime i što naš program raste i znatno se poboljšava.' izjavio je u intervjuu za portal FNE Alen Mutinić, inicijator projekta Kino Mediteran i direktor Festivala mediteranskog filma Split. 

O budućnosti projekta kaže: 'Naš cilj je opremiti još dva ili tri kina i osigurati DCP tehnologiju za naše putujuće kino jer su neki gradovi premaleni da bismo u njima opremili kino. Putujuće kino opremljeno DCP tehnologijom bi nam omogućilo da i u tim vrlo malim mjestima imamo redovitiji i tehnički kvalitetniji program.'

Više o radu Kina Mediteran saznajte na ovoj poveznici, a cijeli intervju možete pročitati ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.