Preskoči na glavni sadržaj

Izložba 'Anatomija animiranog filma Biciklisti' Veljka Popovića i Vaska Lipovca u Splitu 

Otvaranje multimedijalne izložbe 'Anatomija animiranog filma Biciklisti' bit će u petak na Noći muzeja, 1. veljače u 19.30 h u splitskog Galeriji Škola, a ulaz za posjetitelje je besplatan.

Posjetitelji će 1. veljače u Galeriji Škola u Splitu moći premijerno pogledati višestruko međunarodno nagrađivan animirani film splitskog autora Veljka Popovića Biciklisti, te dosad neizložene radove splitskog umjetnika Vaska Lipovca koji su svojim mediteranskim šarmom i erotskom provokacijom nadahnuli samo stvaranje i vizualni prosede filma.

Naziv izložbe 'Anatomija animiranog filma Biciklisti' upravo najavljuje ideju same izložbe koja će analitično i studiozno pristupiti opusima dvaju splitskih umjetnika različitih generacija, različitih medija ali sličnog nadahnuća, motiva i životne i stvaralačke energije. 

Veljko Popović će izložiti razrade i studije likova, tj. glavnih protagonista filma, sve scenografije, te u fazama stvaranja poput animatika zorno predočiti mukotrpan i zahtjevan proces izrade animiranog filma. Sa suprotne strane galerije 'gledati' će ga za ovu prigodu premijerno izloženi radovi (slike, tempere, crteži i grafike) Vaska Lipovca, koji su poslužili kao nepresušno nadahnuće u kreativnom procesu izrade filma.

Premijerom na zagrebačkom Animafestu početkom lipnja 2018. godine započela je, velika svjetska turneja Biciklista. Od tada pa do svečanog otvorenja izložbe u Galeriji Škola, Biciklisti su prikazani u službenoj selekciji na osamdeset i dva festivala i dvadeset posebnih projekcija. Osvojili su petnaest nagrada, među kojima i na festivalima u Annecyju, Hiroshimi i Zagrebu.

Film Veljka Popovića našao se i u natjecateljskoj sekciji na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu koji se odvija od 1. do 9. veljače 2019. godine. Uz Bicikliste, na prestižnom festivalu se prikazuju i animirani filmovi Pužić slikar autorice Manuele Vladić-Maštruko koji je uvršten u natjecateljski program za mlade te Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali Daniela Šuljića koji se našao u natjecateljskoj online sekciji (za film možete dati svoj glas na ovoj poveznici). 

Kustos izložbe je Mario Lipovac, a voditelj Galerije Škola i organizator izložbe Hrvoje Zuanić. Više o izložbi možete pronaći na Facebook stranici

Naslovna fotografija: vizual izložbe 'Anatomija animiranog filma Biciklisti'

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.