Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski dokumentarci nagrađeni na Liburnia FF i Mediteran FF

Stručni žiri 9. Liburnia film festivala (24. - 27. kolovoza) u sastavu Morana Komljenović, Vladan Petković i Jusuf Šehović dodijelio je glavnu nagradu filmu Ratni reporter (2011.) Silvestra Kolbasa. 

Silvestar Kolbas u obradi snažne i teške teme iskreno i hrabro poseže za bolnim iskustvom svog profesionalnog i osobnog života, koristeći arhivske snimke na znalački i inovativan način, istaknuli su članovi žirija prilikom proglašenja pobjednika.

Uz glavnu nagradu, žiri je dodijelio i dva posebna priznanja filmovima Jesam li sretna? (2011.) autorice Vanje Sviličić i Rock'n'Roll je kriv za sve?  (2011.) Deana Lalića i Sanjina Stanića. Prema riječima žirija filmu Vanje Sviličić dodijeljeno je priznanje 'zbog iznimne umješnosti u otkrivanju i razlaganju svijeta koji možemo samo naslućivati, a rijetko o njemu razmišljamo’, dok je za Lalićev i Stanićev film žiri istaknuo kako su autori 'nadogradili formu muzičkog dokumentarca snažnim sobnim pričama, te uspješno kontekstualizirali temu ističući fine slojeve vremena koje zahvaćaju u filmu'.

Selo bez žena (2010.) Srđana Šarenca pobjednik je 9. LFF-a po izboru publike. Uz Selo bez žena publika je visoko ocijenila i dva filma lokalne tematike, već spomenuti Rock'n'Roll je kriv za sve? i Košarka za sve Dijane Bolanča Paulić.

9. Liburnia film festival ponudio je publici 18 recentnih domaćih dokumentaraca koje je na otvorenoj pozornici u lučici u Ičićima gledalo više od 2.000 posjetitelja.

Nagrađeni filmovi s 9. LFF-a bit će prikazani u zagrebačkom Dokukinu Croatia od 1. do 4. rujna.

Dokumentarni filmovi Pustara (2010.) redatelja Ivana Faktora i Selo bez žena redatelja Srđana Šarenca podijelili su drugo mjesto na nedavno završenom 12. Mediteran Film Festivalu (22- - 27. kolovoza) u Širokom Brijegu (Bosna i Hercegovina). Nagradu publike osvojio je dokumentarni film Mila traži Senidu (2010.) redatelja Roberta Tomića Zubera. Grand prix ovogodišnjeg MFF-a pripao je izraelskom dokumentarnom filmu Revolucija 101 u režiji Dorona Tsabarija.

Naslovne fotografije: Ratni reporter; Jesam li sretna?; Mila traži Senidu; Pustara

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.