Preskoči na glavni sadržaj

Četiri hrvatska dokumentarna filma u Natjecateljskom programu 17. Sarajevo Film Festivala

Objavljen je Natjecateljski program u kategoriji dokumentarnog filma 17. Sarajevo Film Festivala koji će se održati od 22. do 30. srpnja 2011. Tragajući za 'istančanim autorskim rukopisom' koji 'izdvaja dobar dokumentarac od uobičajene reportažne aktualnosti ili puke fotografije', selektorica Rada Šešić, odabrala je 24 filma od ukupno 150 pristiglih iz regije.

Četiri filma u Natjecateljskom programu dokumentarnog filma Sarajevo Film Festivala stižu iz Hrvatske.To su Ratni reporter Silvestra Kolbasa, Razorubičenje Domagoja Matizovića i dokumentarno-eksperimentalni film Prolaz za van u režiji Vedrana Šamanovića koji će u Sarajevu doživjeti međunarodne premijere te Zemlja znanja Saše Bana koji će u Sarajevu doživjeti svoju svjetsku premijeru.

60-minutni dokumentarni film Ratni reporter (2011.) u režiji Silvestra Kolbasa koji je, kao i Razorubičenje nastao u produkciji zagrebačkog Factuma, prati zbivanja tijekom agresije na Hrvatsku 1991. godine. Koristeći snimke koje je načinio za vrijeme Domovinskog rata kao snimatelj Hrvatske televizije, redatelj iz prvog lica priča osobnu priču. Kolbas je debitirao kao redatelj 2003. godine zapaženim intimističkim dokumentarcem Sve o Evi, a Ratni reporter nagrađen je za najbolju montažu i nagradom Oktavijan za najbolji dokumentarni film na 20. Danima hrvatskog filma.

Razorubičenje (2010.), 20-minutni film u režiji Domagoja Matizovića tematizira problematiku bijele kuge (depopulacije) na primjeru slavonskog sela koje postaje indikativom stanja u zemlji. Oba su filma imala nacionalne premijere na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Prolaz za van (2010.) u režiji prerano preminulog snimatelja, redatelja, predsjednika Kino klubu Zagreb i suosnivača i direktora One Take Film Festivala, Vedrana Šamanovića, 10-minutni je film nastao prema scenariju Sanje Šamanović i u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. Riječ je o eksperimentalnom filmu utemeljenom na dugotrajnom razgovoru s protagonisticom, gospođom Gabrijelom, koja je izgubila blisku osobu i čije su emocije eksponirane i dostupne.

65-minutni dokumentarac Saše Bana Zemlja znanja (2011.), nastao u produkciji Hulahopa i HRT-a, u Sarajevu će doživjeti svoju svjetsku premijeru. Film dokumentira 35 dana trajanja blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu u travnju 2009. godine, tijekom kojih Vlada ignorira studente, a oni se okupljaju u Plenum, tijelo sastavljeno od više stotina studenata koji je ujedno i ‘glavni lik filma’.

Popis svih dokumentarnih filmova u konkurenciji Sarajevo Film Festivala nalazi se ovdje.

Naslovne fotografije: Ratni reporter; Razorubičenje; Prolaz za van

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.