Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarac Goli Tihe K. Gudac nagrađen u Trstu

Na netom završenom 26. Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu film Goli osvojio je nagradu inCE (Nagrada Srednjoeuropske inicijative) i iznos od 3.000 eura. Dokumentarac redateljice i scenaristice Tihe K. Gudac nagrađen je zato što 'govori o tome kako prošlost jedne nacije još uvijek može imati posljedice i u današnjem vremenu'.

Goli je prvijenac zagrebačke redateljice Tihe K. Gudac u kojem se ona na iznimno hrabar način suočava s obiteljskom prošlošću koju je obilježio boravak njezina djeda u političkom logoru Goli otok. Prije šezdesetak godina jedan je čovjek nestao i nije ga bilo četiri godine. Vratio se kao netko drugi, a sa sobom je donio bolnu tajnu. Na toj tajni o kojoj se šutjelo kasnije je izgradio život svoje obitelji; razgovor o prošlosti bio je zabranjen. Pitanja je počela postavljati tek njegova unuka, ujedno i redateljica ovog filma, koja je još od djetinjstva željela razumjeti zašto djed ima ožiljke po tijelu, no on je preminuo nikome ne ispričavši cijelu priču. Producent je Nenad Puhovski, a distributer filma Factum.

Nagradu publike u kategoriji dugometražnog filma (Nagrada Trsta) i 5.000 eura dobio je film Otok kukuruza redatelja Georgea Ovashvilija, u koprodukciji Gruzije, Njemačke, Francuske, Češke, Kazahstana i Mađarske. U kategoriji dokumentarnih filmova nagradu Alpe Adria Cinema i 2.500 eura osvojila je dansko-poljska koprodukcija Something Better to Come Hanne Polak, a nagradu u kategoriji kratkometražnog filma i 2.000 eura dobio je ukrajinski film Christine Syvolap Ne danas

Među talijanskim filmovima najboljim je proglašen Frastuono Davidea Maldija komu je pripala nagrada Salani i 2.000 eura, dok je Nagrada SkyArte koju dodjeljuje kanal Sky Arte HD otišla američko-letonskoj koprodukciji Rocks in my Pockets (Kamenje u mojim džepovima). Nagrada Mattador koju dodjeljuje pokrajina Trst za najbolji scenarij pripala je filmu II villaggio (Selo) Marcella Bisognoa i Mirka Ingrassije, a Midpoint je najboljim skriptom proglasio Midnihgt Train (Ponoćni vlak) makedonske redateljice Ane Jasimske. Nagrade su dodijeljene sinoć u Trstu, na posljednjoj festivalskoj projekciji. 

Naslovna fotografija: scena iz filma Goli

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.