Preskoči na glavni sadržaj

71. Venecija: Emiru Hadžihafizbegoviću nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u Horizontima

Venecija, 6. rujna – Žiri programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji dodijelio je Emiru Hadžifahizbegoviću nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za glavnu ulogu u filmu Takva su pravila redatelja i scenarista Ognjena Sviličića, koji je iz Venecije večeras poručio: „Potvrdili smo da je hrvatski film vrlo žilav i da je spreman na velike poduhvate.”

Emir Hadžihafizbegović je nakon primanja nagrade izjavio: „Ovo je najvažnije priznanje u mojoj karijeri. Želim zahvaliti svima, od partnerice Jasne Žalice preko vozača na setu do producenata. Nosim ovu nagradu iz Venecije za hrvatski film ushićen i zadovoljan, ali i odgovoran za uloge koje su preda mnom. Drago mi je da sam nagradom obradovao i hrvatsku i bosanskohercegovačku kinematografiju.”

Takva su pravila redatelja i scenarista Ognjena Sviličića jedan je od 17 dugometražnih naslova koji su se natjecali u Horizontima, službenom programu Venecije. Film je nastao u hrvatsko-francusko-srpsko-makedonskoj koprodukciji, a uz potporu francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) – fonda Aide aux cinémas du monde.

Film prati bračni par sa zagrebačke Savice, u interpretaciji bosanskohercegovačkih glumaca Emira Hadžihafizbegovića i Jasne Žalice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma.

Uz Hadžihafizbegovića i Žalicu, uloge u filmu tumače Hrvoje Vladisavljević i Veronika Mach. Producenti su Damir Terešak (MaXima Film, HR) i Janja Kralj (KinoElektron, FR), a koproducenti Nikolina Vučetić Zečević (Biberche Productions, SR) i Svetozar Ristovski (Trice Films, MK). Direktorica fotografije bila je Crystel Fournier, montažer Atanas Georgiev, scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Katarina Zaninović, a dizajneri zvuka Tomislav Gašparić i Jean-Guy Veran. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.

Sve press-materijale filma, uključujući HD foršpan i fotografije u visokoj rezoluciji iz filma, s premijere i s dodjele nagrada, možete preuzeti na ovom linku. (*Fotografije s dodjele nagrada molimo potpisati: Guliver Image/Getty Images.)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.