Preskoči na glavni sadržaj

„Uzbudljiv film o anonimnim ljudima”

U petak 29. kolovoza u sklopu natjecateljskog programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji prikazuje se hrvatsko-francusko-makedonsko-srpski film Takva su pravila redatelja i scenarista Ognjena Sviličića.

U nizu hrvatskih naslova koji su ove godine uvršteni na velike svjetske festivale, jedan upravo priprema praizvedbu u venecijanskim HorizotimaOgnjen Sviličić snimio je film o obiteljskoj tragediji sredovječnog para iz malog stana na zagrebačkoj Savici. „Htio sam snimiti uzbudljiv film o anonimnim ljudima,” govori Sviličić, „i reći nešto o društvu u kojem živimo, društvu koje tolerira i potiče kaos, društvu koje nije briga. Više je istinitih događaja koji su me potaknuli da napišem ovaj scenarij. Kroz tragediju bračnog para koji se hvata u koštac sa sustavom, moj film posredno proziva institucije za nemar i upravo se na to odnosi naslov.”

„Nikada nisam radio tako mentalno tešku ulogu, roditelja koji ostaje bez djeteta. Nikada mi se nije dogodilo da se tako asocijaliziram i, da se tako izrazim, hermetiziram, na relaciji set – zagrebački stan,” objašnjava bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović, koji uz Jasnu Žalicu tumači glavnu ulogu.

Ključni moment za Sviličićev film bila je suradnja s francuskom kućom KinoElektron, koju vodi Janja Kralj. O tome kako je došlo do suradnje, producent filma Damir Terešak kaže: „Upoznali smo se na projekciji Armina na festivalu Paris Cinéma 2007. i ubrzo nakon toga našli se na prvom zajedničkom projektu, Sviličićevom filmu 2 sunčana dana. Već smo tada pokušali povući sredstva CNC-a, što nije nimalo lagan zadatak budući da se za sredstva bore projekti iz cijelog svijeta.” Janja Kralj dodaje da ih je svo troje tada u Parizu spojio zajednički senzibilitet i da nije dvojila oko nastavka suradnje na budućim filmovima: „Timski smo razvijali projekt Takva su pravila od 2010. da bismo prošle godine, u žestokoj konkurenciji, dobili potvrdu od strane CNC-evog fonda Aide aux cinémas du monde. To nam je dalo dodatni poticaj da budemo sigurni u snagu samog scenarija što se i odražava u filmu. Ovo je prva suradnja i umjetnička razmjena Francuske i Hrvatske na ovakvoj razini.”

Podsjećamo da su međudržavni ugovor o koprodukcijama i povlaštenim odnosima dviju kinematografija tijekom filmskog festivala u Cannesu 2013. godine, na inicijativu dva nadležna kinematografska centra (HAVC i CNC), potpisale Andrea Zlatar Violić i Aurélie Filippetti, ministrice kulture obiju zemalja.

Zamolili smo direktoricu fotografije Crystel Fournier, koja je snimila nagrađivane filmove Tomboy i Water Lilies redateljice Céline Sciamma, da nam pojasni kako je pristupila temi Sviličićevog filma: „Ognjen i ja smo odlučili smo da mračnoj strani ove priče ne doprinosimo ekvivalentnim izborom svjetla, već da učinimo upravo suprotno. Naš glavni set, obiteljski stan, izgrađen je u studiju, što nam je omogućilo da potpuno kontroliramo svjetlo – odabrali smo vedro vrijeme koje će simulacijom prirodnog kretanja Sunca obilježiti protjecanje sati tijekom tri dana koje prikazuje film te smo pritom istaknuli krajnju usamljenost roditelja u drami koja ih pogađa.”

Uz Hadžihafizbegovića i Žalicu, ostale uloge u filmu tumače Hrvoje Vladisavljević i Veronika Mach. Scenograf je Ivan Veljača, kostimografkinja Katarina Zaninović, a koproducenti su također i Nikolina Vučetić Zečević (Srbija) i Svetozar Ristovski (Makedonija). Koprodukcijom s četiri europske države producent Damir Terešak uspio je osigurati ukupni proračun od 8.235.829 kuna, što uključuje sudjelovanje HRT-a s 200.000 kuna i posudbom rasvjetnih tijela.

Svjetska premijera održava se u petak 29. kolovoza u 17.30 sati u festivalskoj dvorani Volpi, u nazočnosti ekipe filma. Press-materijale iz Takva su pravila, uključujući originalni HD-trailer i fotografije u visokoj rezoluciji, preuzmite na ovom linku. Fotografije s venecijanske premijere možete preuzeti na ovom linku.

Za  dodatne informacije možete se obratiti press-službi HAVC-a ili talijanskoj press-zastupnici filma Adriani Vianello iz agencije Studio Systema.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.