Preskoči na glavni sadržaj

Takva su pravila Ognjena Sviličića u programu 71. venecijanske Mostre!

Pula, 24. srpnja – Dugometražni igrani film Takva su pravila redatelja i scenarista Ognjena Sviličića uvršten je u natjecateljski program Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Ova odlična vijest objavljena je danas na konferenciji za medije Hrvatskog audiovizualnog centra u Puli. Prisustvovali su joj redatelj i scenarist filma Ognjen Sviličić, producent Damir Terešak, glavni glumac Emir Hadžihafizbegović, Jasmina Božinovska-Živalj ispred HRT-a, rukovoditeljica RJ Produkcijski odjeli, te ispred HAVC-a ravnatelj Hrvoje Hribar i voditeljica Odjela za promociju i plasman Katarina Prpić. Pridružili su se i posebni gosti: Loïc Magneron, predsjednik WIDE Managementa, jedne od vodećih svjetskih sales kompanija, te Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, koji će za nekoliko tjedana proslaviti svoje jubilarno 20. izdanje.

Horizonti su jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već etabliranih autora. Tako su posljednjih godina ovdje svoje filmove predstavili Michael Glawogger, Ben Rivers, Ben Russell, James Franco, Nicolas Provost, Lukas Modysson, Manoel de Oliveira, Guillermo Arriaga… U Orizzontima 2014. natječe se 17 dugometražnih filmova, a program će otvoriti veliki iranski redatelj Mohsen Makmalbaf filmom The President u kojem glavne uloge tumače Milla Jovovich i Ed Harris.

Ognjen Sviličić rekao je da je „ovo bila jedna velika akcija te je ulazak njegovog filma u program Venecije rezultat kako same kvalitete filma tako i suradnje s HAVC-om u području promocije i plasmana, posebno organiziranja posebnih projekcija filma na međunarodnim sajmovima”. Damir Terešak iznimno je zadovoljan već i time što je od oko 1500 prijavljenih dugometražnih filmova iz cijelog svijeta, samo 40-ak odabrano da se bori za Zlatnog lava te za Grand Prix programa Horizonti.

U središtu zbivanja Sviličićevog filma Takva su pravila jedna je obična zagrebačka obitelj: Maja i Ivo bliže se mirovini te teško spajaju kraj s krajem; jednoga dana, bez ikakvog razloga, njihova 18-godišnjeg sina Tomu na cesti pretuče skupina klinaca. Maja i Ivo uskoro će se naći pred najvećim izazovom u životu…

Glavne uloge tumače Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović i Hrvoje Vladisavljević. Kameru potpisuje Crystel Fournier, scenografiju Ivan Veljača, a kostimografiju Katarina Zaninović. Producenti filma su Damir Terešak iz zagrebačke kuće MaXima Film i Janja Kralj iz francuskog KinoElektrona. Koproducenti su Nikolina Vučetić Zečetić (Biberche Productions, Beograd) i Svetozar Ristovski (Trice Films, Skopje). Film je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije, francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju, Filmskog centra Srbije i Filmskog centra Makedonije. Zastupnik za prodaju filma je francuska kompanija Urban Distribution Intl.

Na konferenciji za medije govorio je i Mirsad Purivatra, koji je pozdravio činjenicu da su hrvatski filmovi ove godine prisutni u natjecateljskim programima Berlina, Cannesa i Venecije. Najavio je hrvatske naslove na jubilarnom Sarajevu – njih 10 u službenom programu te još devet kratkometražnih u popratnima. Gost Pule Loïc Magneron istaknuo je koliko je uz festivalski plasman važna i kinodistribucija. On je kroz svoju kompaniju WIDE osigurao da se diljem svijeta „zavrte” Svećenikova djeca, Kauboji i Patriotic Man. Za Svećenikovu djecu je najavio distribuciju u Francuskoj, Japanu i drugim zemljama u narednih šest mjeseci, a ispričao je i zanimljivu anegdotu. Naime, prije nekoliko dana u japanskim je medijima osvanula vijest da je jedan njihov političar predložio proaktivnu populacijsku politiku koja bi se ostvarila dijeljenjem probušenih kondoma novopečenim mladencima – za što je Magneron duhovito komentirao da bi trebalo pomoći gledanosti Svećenikove djece u japanskim kinima.

Hrvoje Hribar čestitao je ekipi Sviličićevog filma te na kraju posebno pohvalio i ulogu manje vidljivih odjela Hrvatskog audiovizualnog centra koji sustavno rade na promociji i plasmanu hrvatskog filma u inozemstvu čime je postignuto da je „naša mala kinematografija u filmskim krugovima dobila svoje ime i prezime”.

Konferencija je održana u neformalnom tonu uz čašu pjenušca te je ovom prilikom još jednom istaknut iznimno uspješan ovogodišnji niz hrvatskog filma na velikim svjetskim festivalima, koji se nakon Locarna, Sarajeve i Venecije do kraja godine nastavlja i na drugim festivalima – u Montrealu, Busanu i Torontu. O kojim se točno filmovima radi HAVC će pravovremeno obavještavati tijekom kolovoza i rujna, kako ti festivali budu službeno objavljivali svoje programe.

Press-materijale s današnje konferencije za medije i iz filma Takva su pravila preuzmite na ovom linku. Autor fotografija s konferencije je Slaven Radolović (Pulski filmski festival).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.